Lanserer havvind-prosjekt for å løse Melkøya-floken – regjeringen er avventende 

To aktører har søkt om å få bygge ut SnøVIND, et flytende havvind-prosjekt som kan brukes til elektrifisering av Melkøya. Avklaringene rundt Equinor-prosjektet Trollvind kan få betydning for om SnøVIND kan bli noe av. – Vi kan ikke la denne muligheten til kraftproduksjon gå fra oss, sier Ove Trellevik (H).

Equinor og partnere ønsker å elektrifisere gassanlegget Hammerfest LNG på Melkøya, og installere en gasskompresjonsløsning for å opprettholde gassproduksjonen fra Snøhvit-feltet på et høyt nivå. Saken har blitt politisk betent på grunn av kraftsituasjonen i Finnmark. Nå vil to selskaper bygge ut flytende havvind i Barentshavet for å bistå i elektrifiseringen av Melkøya.
Equinor og partnere ønsker å elektrifisere gassanlegget Hammerfest LNG på Melkøya, og installere en gasskompresjonsløsning for å opprettholde gassproduksjonen fra Snøhvit-feltet på et høyt nivå. Saken har blitt politisk betent på grunn av kraftsituasjonen i Finnmark. Nå vil to selskaper bygge ut flytende havvind i Barentshavet for å bistå i elektrifiseringen av Melkøya.Foto: Ole Jørgen Bratland/Equinor
Elisabeth Bergskaug

28. mars sendte selskapene Odfjell Oceanwind og Source Galileo Norge en søknad til Olje- og energidepartementet (OED) om å få utvikle inntil 1 gigawatt flytende havvind utenfor Hammerfest, gjennom prosjektet SnøVIND. Det er planlagt rundt 100 kilometer fra kysten, like øst for gassfeltet Snøhvit.

– Odfjell har modnet fram en teknologi som er DNV-sertifisert og har fått på plass en rammeavtale som gjør det mulig å ha flytende havvind på havet fra 2026. Designet er laget slik at det kan stå hvor som helst langs hele norskekysten. Det gjør at vi kan bygge ut SnøVIND fra 2028, og få kraftproduksjon mellom 2028 og 2030, sier Gunnar Birkeland, administrerende direktør i Source Galileo Norge, til Altinget.

Når prosjektet er ferdigstilt, kan SnøVIND produsere rundt 4,5 terrawattimer kraft i året – mer enn det samlede forbruket som kreves for å elektrifisere Melkøya. Tanken er at prosjektet kan knyttes direkte til elektrifisering av Equinors gassanlegg Hammerfest LNG. 

Altinget logoKlima og Energi
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om klima og energi samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00