Om  
Lars Løkke Rasmussen

Lars Løkke reagerer på Anders Fogh Rasmussens Taiwan-tur: «Vår ett-Kina-politikk ligger fast»

Kritikken øker i Danmark etter at det er blitt kjent at Anders Fogh Rasmussen skal til Taiwan. – Slike besøk endrer ikke det faktum at det er regjeringen som fører landets utenrikspolitikk, slår utenriksminister Lars Løkke Rasmussen fast.

Foto: Andreas Gebert/REUTERS/NTB

Neste uke vil det dansk-kinesiske forholdet stå på prøve når tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen reiser til Taiwan for å holde møter med ledende taiwanske politikere i tre dager. Fogh Rasmussen er i dag rådgiver og foredragsholder. Han var Natos generalsekretær fra 2009 til 2014.

Danmarks nye utenriksminister, Moderaternes leder Lars Løkke Rasmussen, sier til Altinget at han er klar over besøket.

Samtidig understreker utenriksministeren at Fogh Rasmussens reise til Taiwan på ingen måte endrer offisiell dansk politikk.

– Slike besøk endrer ikke det faktum at det er regjeringen som fører landets utenrikspolitikk, sier Lars Løkke Rasmussen, og fortsetter:

«Danmark har et godt handelssamarbeid med Taiwan, mens vår ett-Kina-politikk ligger fast.»

Begrepet «ett-Kina-politikk» refererer til å akseptere at det bare er ett Kina, som består av både fastlands-Kina og Taiwan. 

Danskenes utenriksminister Lars Løkke Rasmussen.
Danskenes utenriksminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: Heiko Junge / NTB

Folkerepublikken Kina vil bare ha diplomatiske forbindelser med nasjoner som fører en ett-Kina-politikk – og dermed ikke har diplomatiske forbindelser med Taiwan.

I tillegg påpeker Lars Løkke Rasmussen at «Utenriksdepartementet ikke har hatt ansvaret for planleggingen av besøket».

Løkke vil ikke blande seg inn

Kina anser Taiwan som en kinesisk provins, og det har forårsaket mye spetakkel i det siste når politiske tungvektere fra Vesten har besøkt den østasiatiske øygruppen. For eksempel truet Kina med militær intervensjon da Nancy Pelosi, som da var speaker i Representantenes hus, besøkte Taiwan i august.

Det ser imidlertid ikke ut til at det tidligere formannskapet i det danske regjeringspartiet Venstre, der Fogh Rasmussen tidligere var statsminister, har diskutert om besøket er en god idé eller ikke.

– Som utenriksminister blander jeg meg ikke inn i hvor nåværende så vel som tidligere parlamentsmedlemmer eller tidligere statsråder drar på egne vegne. Det er også en linje tatt av tidligere danske regjeringer, skriver Lars Løkke Rasmussen.

På Twitter fikk Anders Fogh Rasmussens ros fra Folketing-medlem Søren Espersen fra Danmarksdemokraterne.

– Besøket vil bli lagt merke til! Det er viktig å ha konstant solidaritet med Taiwan mot det kommunistiske Kina, skriver han.

Les mer om besøket her.

Denne artikkelen ble først publisert hos Altinget Danmark og er oversatt av Oscar Solvang Bergersen

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Danmarks utenriksminister (Moderaterne)
cand.jur. (Københavns Universitet, 1992)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00