Debatt

Martin Jølle: Hvorfor Norge må tilpasse seg en stadig mer integrert verden

− Først og fremst så er Norge en importør. Det betyr at når kronen går så dårlig som den gjør nå, blir alt dyrere for forbrukerne. Euroen betyr økonomisk stabilitet og vil bidra til å nå klimamålene, skriver Martin Jølle, sentralstyremedlem i Europeisk Ungdom. 

Sentralstyremedlem i Europeisk Ungdom, Martin Jølle mener norsk økonomi ville vært tjent med å innføre Euroen på sikt.
Sentralstyremedlem i Europeisk Ungdom, Martin Jølle mener norsk økonomi ville vært tjent med å innføre Euroen på sikt.Foto: Cornelius Poppe / NTB
Martin Jølle
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

For noen dager siden skrev Lars Barstad Løvold, nestleder i ungdom mot EU, et innlegg som kritiserte oss i Europeisk Ungdom for at vi har vedtatt at Norge bør på sikt innføre euro som valuta. Det Ungdom mot EU ikke har fått med seg er at det er bedre for Norge å ha en stabil valuta enn å være bundet til en ustabil oljepris.

Les også
Euro betyr økonomisk stabilitet

Ved å bruke euro som valuta i Norge ville det vært enklere å handle og drive forretninger med andre europeiske land, våre viktigste handelspartnere. Det ville skapt forutsigbarhet i et marked som er stadig mer globalt og integrert. Det er sant at Norge er en råvareøkonomi.

Kronekursen vår svinger voldsomt ut ifra prisene på disse råvarene.

Martin Jølle
Sentralstyremedlem, Europeisk Ungdom

Våre største eksportvarer er olje og gass. Kronekursen vår svinger voldsomt ut ifra prisene på disse råvarene. Folk kan jo ikke planlegge sydenturen eller innkjøpet av en ny bil avhengig av om oljeprisen er høy eller lav, det gir ingen forutsigbarhet. Ved å bruke euroen ville Norge hatt en mer stabil valuta som ville ha vært mindre utsatt for svingninger og vi ville dermed ha større økonomisk stabilitet. Det er fordelaktig for folk flest, næringslivet, og investorer som vil investere i Norge. En bonus er at folk flest og bedrifter slipper å betale for å veksle penger når vi reiser til eller handler med EU-land.

Norge er en importør

Først og fremst så er Norge en importør. Klærne du har på deg, mobilen du leser denne debattartikkelen på og høreapparatene bestefaren din bruker blir importert fra utlandet. Vi importerer nesten alt vi forbruker. I 2022 kom 64,2% av all importen fra Europa (SSB), og der handler de i all hovedsak med euro. Det betyr at når kronen går så dårlig som den gjør nå, blir alt dyrere for forbrukerne. Det er bra for noen få, men dårlig for folk flest.

Høye importpriser betyr høy prisstigning (inflasjon), og høy inflasjon fører til at Norges Bank må sette opp renten. Det går igjen ut over kjøpekraften til folk flest.

EU vil være klimanøytrale innen 2050

Uansett om olje og gass eksporten vår kommer til å være viktig for norsk økonomi i nærmeste framtid, må man ikke glemme at EU har vedtatt at man skal bli klimanøytrale innen 2050.

Det er en realitet vi må godta og vi må tilpasse vår økonomi til å imøtekomme dette.

Martin Jølle
Sentralstyremedlem, Europeisk Ungdom

Det betyr at landene hvor vi eksporter så godt som all gassen vi henter opp, ikke vil være kunder om noen tiår. Det er en realitet vi må godta og vi må tilpasse vår økonomi til å imøtekomme dette. Hvis vi ikke gjør tilpasninger så er det den norske økonomien som kommer til å bli straffet. Derfor bør regjeringen utrede fordelene med et EU-medlemskap, og da spesielt se på effekten ved å innføre euro som valuta i Norge.

Norge bør innføre euro på sikt

Ingen har tatt til ord for å innføre euroen akkurat nå, men på sikt, når norsk økonomi er klar for det. Avslutningsvis vil jeg si at det er rom for ulike syn på euro i Europeisk Ungdom. Alle som er positive til europeisk samarbeid er velkomne til å bli med oss og diskutere europapolitikk.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00