Om  
Ales Bialiatski
Oleksandra Matviichuk
Yan Zbignevich Rachinsky

Menneskerettsaktivister fra Belarus, Ukraina og Russland fikk Nobels fredspris

Prisvinnerne hedres for å ha gjort en fremragende innsats i å dokumentere krigsforbrytelser, brudd på menneskerettigheter og maktmisbruk. 

Fredsprisen 2022 deles ut til menneskerettighetsforkjemper Ales Bialiatski fra Hviterussland, den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial og den ukrainske menneskerettighetsorganisasjonen Center for Civil Liberties.
Fredsprisen 2022 deles ut til menneskerettighetsforkjemper Ales Bialiatski fra Hviterussland, den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial og den ukrainske menneskerettighetsorganisasjonen Center for Civil Liberties.Foto: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach
Nora Didriksen

Nobelkomiteen har i år tildelt Nobels fredspris til den belarusiske menneskerettighetsforkjemperen Ales Bialiatski, den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial, og den ukrainske menneskerettighetsorganisasjonen Center for Civil Liberties.

Fredag formiddag ble det kjent at årets Nobelpris går til kampen for sivilsamfunnet. Prisvinnerne har i mange år stått opp for retten til maktkritikk og grunnleggende rettigheter for borgerne.

– De har gjort en enestående innsats for å dokumentere krigsforbrytelser, brudd på menneskerettigheter og maktmisbruk. Til sammen viser de sivilsamfunnets betydning for fred og demokrati, skriver Nobels Fredssenter på sine hjemmesider. 

På sin Facebook-side takker lederen for Center for Civil Liberties, Oleksandra Matviychuk for prisen. Hun skriver: 

«Vi kan ha blitt lyttet til av FNs komite for menneskerettigheter, men absolutt ikke i de rommene der beslutninger tas av mennesker med reell makt. Hvis vi ikke vil leve i en verden der lover er håndhevet av dem som har mest militær makt heller enn av rettssystemet, må ting endres». 

Regjeringen gratulerer

– På vegne av den norske regjeringen vil jeg gratulere vinnerne av Nobels fredspris. Nobelkomiteen viser til at prisvinnerne gjennom mange år har stått opp for retten til å kritisere makten og beskytte grunnleggende rettigheter, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding. 

– I juryens begrunnelse heter det at prisvinnerne har gjort en fremragende innsats i å dokumentere krigsforbrytelser, brudd på menneskerettigheter og maktmisbruk. Sammen viser de hvor viktig det sivile samfunn er for fred og demokrati, sier Støre.

Det er Nobelkomiteen som beslutter og begrunner prisen. Prisen er uavhengig av den norske regjeringen.

Omtalte personer

Ales Bialiatski

Menneskerettighetsforkjemper, Belarus
Filologi (Francisk Skorina Gomel State University, 1984)

Oleksandra Matviichuk

Leder, Centre for Civil Liberties, ukrainsk menneskerettighetsadvokat

Yan Zbignevich Rachinsky

Leder, Memorial Human Rights Centre, menneskerettighetsforkjemper

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00