Nå begynner forhandlingene om revidert budsjett

En rekke spørsmål står fortsatt ubesvart, som følge av streiken i Finansdepartementet. Torsdag setter Ap, Sp og SV seg ned for å bli enige om det reviderte budsjettet. 

SNART SISTE RUNDE: SVs Kari Elisabeth Kaski har bestemt seg for å ikke ta gjenvalg til Stortinget, noe som gjør at hun ikke blir å se i budsjettforhandlingene etter valget i 2025. 
SNART SISTE RUNDE: SVs Kari Elisabeth Kaski har bestemt seg for å ikke ta gjenvalg til Stortinget, noe som gjør at hun ikke blir å se i budsjettforhandlingene etter valget i 2025. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Eira Lie Jor

14. mai kom regjeringens forslag til revidert budsjett, men først nå skal regjeringen i gang med forhandlingene med budsjettpartner SV. 

Arbeiderpartiets Tuva Moflag debuterer som forhandlingsleder for Arbeiderpartiet, etter at hun overtok rollen som leder av finanskomiteen på Stortinget og Aps finanspolitiske talsperson. For regjeringspartner Senterpartiet er det Ole André Myhrvold som skal føre an. 

For SVs del er det Kari Elisabeth Kaski som skal lede forhandlingene.

– Forbereder meg på ansiktsuttrykk til kommende budsjettforhandlinger med regjeringa (Neida. Joda. Neida, det blir hyggelig), skriver hun på sin egen Facebookvegg – etterfulgt av følgende bilde: 

Foto: Kari Elisabeth Kaski

Arbeiderpartiets forhandlingsleder Tuva Moflag svarer humoristisk opp: 

– Jeg er from som et lam. (Eventuelt ulv i fåreklær), etterfulgt av følgende bilde: 

Foto: Privat

Ubesvarte spørsmål

Som Altinget tidligere har omtalt, så rammer streiken også arbeidet med budsjettet. Over 120 personer i Finansdepartementet er tatt ut i streik, noe som gjør at arbeidet med svarene på opposisjonens spørsmål er forsinket. 

Totalt har det kommet inn 629 spørsmål til budsjettet. Flere av disse vil forbli ubesvart på grunn av streiken, uten at Moflag tar det så tungt. 

– Jeg har en ambisjon om å ha normal fremdrift på forhandlingene så langt det lar seg gjøre. Mange av spørsmålene er tema man har vært inne på før, hvor man har svar fra tidligere år, sa Aps Tuva Moflag til Aftenposten tidligere denne uken. 

Les også

Havvind og barnetrygd

I forkant har SV varslet at det er minst to ting de er opptatt av før forhandlingene setter i gang. Det ene er å få økt barnetrygden. Det andre er satsing på havvind, nærmere bestemt en prioritering av elektrifisering av sokkelen ved bruk av havvind. 

SV har tidligere gått hardt ut og anklaget regjeringen for løftebrudd om havvind. Under revidert-forhandlingene i fjor kom regjeringen med et løfte om at de skulle komme tilbake med et forslag om elektrifisering av sokkelen ved hjelp av havvind i årets reviderte budsjett. 

Som blant annet DN tidligere har omtalt, kom det ingen slik plan i årets forslag til revidert budsjett. Allerede på budsjettdagen var SV-leder Kirsti Bergstø frustrert på manglende havvindtiltak. 

– Dette er i praksis å utsette klimapolitikken, og det har vi ikke tid til. Hvis vi skal få omstillinga i gang og samtidig bevare arbeidsplasser, trengs det konkrete grep, ikke tomme ord.

SV har varslet at de kommer til å kreve en økning i CO2-avgiften for olje- og gassinstallasjoner og landanlegg fra dagens 761 kroner per tonn CO2 – til 2000 kroner per tonn. SVs plan er at pengene man får inn ved å øke avgiften, skal brukes til å finansiere havvind-prosjekter, skriver Aftenposten

Allerede på budsjettdagen pekte Bergstø også på barnetrygden som en viktig satsning for SV:

– Et viktig grep for å sørge for at flere får bedre råd, er gjennom barnetrygden. Vi vil øke barnetrygden ved å tette gapet mellom de yngste og de eldste barna. Det blir viktig for SV i forhandlingene vi nå går inn i.

Les også

Omtalte personer

Kari Elisabeth Kaski

Stortingsrepresentant (SV), andre nestleder av finanskomiteen

Tuva Moflag

Stortingsrepresentant for Akershus (Ap), leder av finanskomiteen
Siviløkonom (Høgskolen i Bodø (2002)

Ole André Myhrvold

Stortingsrepresentant (Sp), fraksjonsleder, Finanskomiteen
informasjon og samfunnskontakt (Høyskolen i Hedmark, 2001), ex.phil. og ex.fac. (Universitetet i Oslo, 1999)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024