Nå lyses de to første havvind-områdene ut – regjeringen gjør flere endringer

I dag starter de første konkurransene om å få bygge havvind i Norge. Neste konkurranse kommer i 2025, og jevnlig deretter. Regjeringen åpner for å utvide utbyggingen av Utsira Nord, de vil gi statsstøtte til tre aktører, og de endrer kriterier knyttet til natur og tidligere erfaring. 

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holdt pressekonferanse om den første tildelingen av havvind på norsk sokkel om bord på MS Brisen.
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holdt pressekonferanse om den første tildelingen av havvind på norsk sokkel om bord på MS Brisen. Foto: Heiko Junge / NTB
Elisabeth Bergskaug

En pressekonferanse avholdt på en båttur på Oslofjorden, med kanelboller, kaffe og ferske, varme sveler signaliserte at regjeringen ser på 29. mars 2023 som en festdag. Det er dagen da konkurransen om de to første havvindområdene på norsk sokkel lyses ut; Sørlige Nordsjø II, fase 1, og Utsira Nord. 

– Det er feil å si at Norge lever i oljealderen. Vi lever i energialderen. Den har ulike kapitler, og nå markerer vi et nytt kapittel, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på dekket til MS Brisen i en kald mars-bris. 

– På samme måte som vi ble en ledende vannkraftnasjon og olje- og gassnasjon, så skal Norge bli en ledende havvindnasjon som bygger unike havvindløsninger i verdensklasse. Ap- og Sp-regjeringen sier at vi skal utvikle, ikke avvikle offshore-industrien. I dag ser vi i praksis hva det betyr, fortsatte Støre.