Norge snakker med Tsjekkia om innkjøp av artillerigranater til Ukraina: – Det er et bra initiativ

Høyres Ine Eriksen Søreide har vanskelig for å forstå hvorfor ikke Norge kan signalisere at de ønsker å støtte initiativet.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sier at det er aktuelt å vurdere Tsjekkias initiativ til innkjøp av artillerigranater til Ukraina.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sier at det er aktuelt å vurdere Tsjekkias initiativ til innkjøp av artillerigranater til Ukraina.Foto: Terje Pedersen / NTB
Frode Andresen

Under sikkerhetskonferansen i München kunngjorde Tsjekkia-president Petr Pavel at de har identifisert 800.000 artillerigranater fra land utenfor Europa som kan kjøpes inn til Ukraina.

I forbindelse med dette har Pavel bedt allierte om å bidra med finansiering til disse artillerigranatene, og hittil har 15 land sluttet seg til dette initiativet, deriblant Danmark, Nederland og Frankrike.

Det er aktuelt for Norge å vurdere det tsjekkiske initiativet, og vi har nær dialog med våre allierte og med Tsjekkia om akkurat det.

Bjørn Arild Gram
Forsvarsminister

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier til Altinget at dette er et bra intiativ.

– Vi benyttet oss av fleksibiliteten i Nansen-programmet i 2023 da vi økte den militære støtten fra 7,5 til 10 milliarder kroner. Dermed ble 2,5 milliarder kroner flyttet frem fra senere år i programmet. Det betyr at det er igjen mindre til senere år, men den fleksibiliteten ligger der fortsatt og er noe vi selvsagt vurderer fortløpende, sier Gram og fortsetter:

– Dette gjelder ikke spesifikt for Tsjekkia-initiativet. Det finnes mange initiativ til støtte til Ukraina, og Tsjekkias initiativ er bare et av dem.

Gram fortsetter:

– Det er et bra initiativ og det er flott at det er tilgjengelig artilleriammunisjon. Tsjekkia har bedt allierte om å bidra til å finansiere denne donasjonen, og mange har allerede meldt at de vil gjøre det. Vi donerer imidlertid artilleriammunisjon fra Norge.

Les også

Komiteleder Ine Eriksen Søreide (H) konfronterte Gram med Tsjekkia-initiativet i Stortingets muntlige spørretime.
Komiteleder Ine Eriksen Søreide (H) konfronterte Gram med Tsjekkia-initiativet i Stortingets muntlige spørretime. Foto: Terje Pedersen / NTB

Snakker med Tsjekkia

Gram ble konfrontert med Tsjekkia-initiativet under Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Til stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V) sa Gram at regjeringen også ser på det tsjekkiske initiativet, og at de tidligere har kjøpt artilleriammunisjon som har blitt produsert i andre land i forbindelse med donasjoner til Ukraina.

Gram sa også til Elvestuen at regjeringen er i dialog med allierte og partnere om Tsjekkia-initiativet.

Senere inntok også leder for utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Eriksen Søreide (H), stortingsgulvet. Hun erkjente at hun har vanskelig for å forstå hvorfor Norge ikke kan signalisere at de ønsker å støtte dette initiativet.

– Det er aktuelt for Norge å vurdere det tsjekkiske initiativet, og vi har nær dialog med våre allierte og med Tsjekkia om akkurat det, svarte forsvarsministeren.

Les også

Omtalte personer

Bjørn Arild Gram

Forsvarsminister

Ine Eriksen Søreide

Stortingsrepresentant Oslo (H), leder, Utenriks- og forsvarskomiteen
Cand.jur., Universitetet i Tromsø, 2007)

Ola Elvestuen

Stortingsrepresentant Oslo (V), medlem, Energi- og miljøkomiteen
cand.mag. sosialantropologi, mellomfag i statsvitenskap og historie (Universitet i Oslo, 1994)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00