Regjeringen bekrefter at sykehusenes lån vil bli prisjustert

Flere helseforetak sliter med å fullføre byggeprosjekter på grunn av unormalt høy prisvekst. Nå bekrefter regjeringen at også investeringslån vil bli prisjustert i revidert nasjonalbudsjett.

Sykehusene vil få prisjustert lånene sine i tillegg til driftsbevilgningene i revidert nasjonalbudsjett. Det bekrefter statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Karl Kristian Bekeng (Ap).
Sykehusene vil få prisjustert lånene sine i tillegg til driftsbevilgningene i revidert nasjonalbudsjett. Det bekrefter statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Karl Kristian Bekeng (Ap).Foto: Esten Borgos / Borgos Foto AS
Silje Sjursen Skiphamn

I Stavanger risikerer helseforetaket å måtte selge det gamle sykehuset for å få råd til å fullføre byggetrinn 1 av det nye sykehuset som skal stå ferdig i 2024. Årsaken er at lånet Helse Stavanger har fått fra staten ikke er prisjustert.  

– Vi fikk lån basert på en mye lavere prisvekst enn realiteten. Det betyr at vi har fått minst 300 millioner, kanskje opp mot 500 millioner for lite. Hadde den reelle prisveksten blitt lagt til grunn, kunne vi fått et mye større lån, og det ville hjulpet oss med å fullføre byggetrinn 1, sa styreleder i helseforetaket, Bjørn Erikstein, til Altinget i forrige uke.

Han ba regjeringen om å inflasjonsjustere lånene slik at pågående prosjekter i Stavanger og andre steder kan fullføres uten at det går på bekostning av tilbudet til pasientene.

Altinget logoHelse
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om helse samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
0:000:00