Analyse av 
Elisabeth Bergskaug

Seks mulige utfall for Melkøya

Ingen partier står helt samlet om at Melkøya bør elektrifiseres med kraft fra land, og regjeringen er splittet. Kanskje kan havvind eller karbonfangst- og lagring være kompromisset som sikrer elektrifisering, utslippskutt og videre drift av Hammerfest LNG fram mot 2040 og 2050.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte Hammerfest LNG på Melkøya tidligere i år. Han forsvarer prosjektet Snøhvit Future som et viktig industriprosjekt, men har en viktig floke å løse med Senterpartiets motstand og kraftsituasjonen i Nord-Norge.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte Hammerfest LNG på Melkøya tidligere i år. Han forsvarer prosjektet Snøhvit Future som et viktig industriprosjekt, men har en viktig floke å løse med Senterpartiets motstand og kraftsituasjonen i Nord-Norge.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Elisabeth Bergskaug

Equinors gassanlegg Hammerfest LNG på Melkøya gjør om gass fra Snøhvit-feltet til flytende gass, LNG, som kan selges over hele verden. I dag er det et gasskraftverk som forsyner anlegget med strøm, og gjør det til et av Norges største punktutslipp, med 950.000 tonn CO2 utslipp i 2019. Gjennom å elektrifisere Melkøya, kuttes 2 prosent av Norges utslipp og 13 prosent av oljenæringens utslipp. 

Elektrifisering utgjør grovt sett halvparten av et større prosjekt Equinor med partnere har søkt om å få bygge til 13,2 milliarder kroner, kalt Snøhvit Future. Den andre halvparten av prosjektet handler om kompresjon av gassen fra Snøhvit-feltet, en teknisk løsning gjør det mulig å opprettholde gassproduksjonen på et høyt nivå, og forlenge levetiden til Hammerfest LNG til minst 2040.

Denne løsningen trenger mer kraft fordi den krever en egen kompressormodul, og elektrifisering bidrar derfor både til å kutte eksiterende utslipp og gjøre fremtidig gassutvinning mulig. Hvis regjeringen sier nei til Snøhvit Future, risikerer de også å si nei til en god del gass og arbeidsplasser.

Altinget logoKlima og Energi
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om klima og energi samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00