Skjebnetid for EØS-midlene – for rumenske Iulia Caizer har de vært «en game changer»

– Et utrolig program, sier en bedriftseier i Romania om EØS-midlene. Forskning viser at programmet ikke bare gir fordeler for utenlandske virksomheter men også for norsk næringsliv. Nå er forhandlinger med EU om en ny programperiode i gang, men avsluttes sannsynligvis ikke før denne periodens utløp. Det kan føre til uheldige konsekvenser for både mottakere og norske arbeidstakere.

Alle nordmenn burde få vite hvor bra EØS-midlene er, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge. Her sitter han sammen med Iulia Caizer, en rumensk gründer, som takker EØS-midlene for at hennes bedrift ble til virkelighet. 
Alle nordmenn burde få vite hvor bra EØS-midlene er, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge. Her sitter han sammen med Iulia Caizer, en rumensk gründer, som takker EØS-midlene for at hennes bedrift ble til virkelighet. Foto: Innovasjon Norge
Christina Kullmann Five

– Uten EØS-midlene ville vi ikke vært der vi er i dag, sier Iulia Caizer, gründer av bedriften «Quick Legal». Støtte gjennom EØS-midlene har gitt Julia mulighet til å finansiere og utvikle sin business idé, i Romania.

Den rumenske advokaten hadde et mål om å gi rimelige juridiske tjenester til alle. Dermed utviklet hun og to andre kvinner et digitalt verktøy som matcher brukere som trenger juridisk kompetanse, med rett advokat. Gjennom algoritmer og ved hjelp av kunstig intelligens sorteres brukerens behov.

40 prosent av våre prosjekter har norske partnere, så dette er også en gevinst for norsk næringsliv.

Håkon Haugli
Administrerende direktør Innovasjon Norge

Brukerens betalingsevne, eventuelt hastverk, kobles til advokatens kompetanse og salærsatser. Dermed genereres en skreddersydd topp fem-liste over de mest aktuelle advokatene for den enkelte brukeren.

Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
0:000:00