Statnett advarer regjeringen mot knapphet på energi og effekt om få år

Norge kan være på vei mot en nasjonal energikrise. Konsekvensene kan bli svært høye priser, industri som mister strømmen og tilknytningsstopp for ny industri. Statnett ber myndighetene ta to konkrete grep. – Det kommer til å bli veldig kontroversielt, sier Høyre-politiker Nikolai Astrup.

Olje- og energiminister Terje Aasland (t.h.) har fått brev fra Statnett med advarsler om energi- og effektknapphet i Norge om få år. Sammen med klima- og miljøminister Espen Barth Eide og næringsminister Jan Christian Vestre, har Aasland ansvaret for den grønne omstillingen i Norge.
Olje- og energiminister Terje Aasland (t.h.) har fått brev fra Statnett med advarsler om energi- og effektknapphet i Norge om få år. Sammen med klima- og miljøminister Espen Barth Eide og næringsminister Jan Christian Vestre, har Aasland ansvaret for den grønne omstillingen i Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Elisabeth Bergskaug

– Vi skal få ned strømprisen, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG onsdag. 

Regjeringen har en rekke ganger lovet å få ned prisene på strøm i Norge, men Statnett kommer nå med en kraftig advarsel om at Norge ikke er i rute mot lavere strømpris i årene som kommer. 

Tvert imot. 

I et ferskt brev advarer Statnett regjeringen om «betydelige utfordringer» i kraftsystemet om få år. 

Nye kraftkrevende industrisatsinger og elektrifisering innen alle samfunnsområder for å kutte utslipp, gjør at strømforbruket er ventet å vokse de nærmeste årene. Samtidig kommer det begrenset med ny energiproduksjon. Det skriver konserndirektør for Kraftsystem og marked, Gunnar Løvås, i et brev fra Statnett til Olje- og energidepartementet, datert 16. desember.  

Resultatet kan bli en nasjonal energikrise der Norge i perioder bruker mer energi eller mer effekt enn vi har kapasitet til i vårt eget norske strømnett. Statnett venter at den nasjonale energibalansen blir negativ om fire år hvis det ikke tas grep. 

Bransjeavisen Energiwatch omtalte brevet først. 

Ifølge brevet kan noen av konsekvensene bli: 

– Dette er Statnett som trykker på alarmknappen. Det er all grunn til å ta dette på alvor, sier Høyres miljø- og energipolitiske talsperson Nikolai Astrup til Altinget. Han sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.