Sterke reaksjoner på regjeringens føringer for nye kostråd: – Spinnvilt uansvarlig

Regjeringen har bestemt at hensynet til klima, miljø og bærekraft ikke skal ha betydning for de nye norske kostrådene. – Det er helt uakseptabelt og spinnvilt uansvarlig, sier Venstres Alfred Bjørlo. Han vil ta opp saken i Stortinget ved første anledning.

Alfred Bjørlo er både næringspolitisk og helsepolitisk talsperson i Venstre. Han mener regjeringens beslutning om å se bort fra bærekraft når de nye norske kostrådene skal utarbeides, er uakseptabelt og spinnvilt.
Alfred Bjørlo er både næringspolitisk og helsepolitisk talsperson i Venstre. Han mener regjeringens beslutning om å se bort fra bærekraft når de nye norske kostrådene skal utarbeides, er uakseptabelt og spinnvilt.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Silje Sjursen Skiphamn

Venstre reagerer sterkt på at regjeringen har bestemt at de nye norske kostrådene utelukkende skal baseres på forskning om hva som er bra for helsa. I de nordiske ernæringsanbefalingene, som de norske kostrådene skal basere seg på, har eksperter også sett på bærekraft. Altså hvordan maten vi spiser påvirker klima og miljø.

Alfred Bjørlo, som både er Venstres næringspolitiske og helsepolitiske talsperson, omtaler beslutningen som «helt hårreisende». Han vil ta saken opp i Stortinget ved første anledning.

– Det er helt uakseptabelt og spinnvilt uansvarlig at regjeringen sier nei til at klima, miljø og bærekraft skal ligge til grunn for nye norske kostråd, sier han til Altinget.

– Dette handler om være eller ikke være for mulighetene til at Norge kan nå våre klimamål i 2030 og internasjonale forpliktelser for å bremse global oppvarming.

Les også

– Folk skal ikke slutte å spise kjøtt

Bjørlo viser til en rapport Miljødirektoratet kom med i juni 2023 som viser hva som skal til for å nå Norges klimamål i 2030. Der trekkes forbruk av mat i tråd med de gjeldende nasjonale kostrådene, frem som det tredje viktigste tiltaket for å kutte norske klimautslipp.

– Uten at kostholdet legges om, er det i praksis ikke mulig å nå klimamålet. Ingen tror vel lenger at Senterpartiet tar Norges klimaansvar på alvor, men det er skremmende hvor langt dette nå får gå uten at statsminister Støre og Arbeiderpartiet sier at nok er nok, mener Bjørlo.

Uten at kostholdet legges om, er det i praksis ikke mulig å nå klimamålet. 

Alfred Bjørlo
Helse- og næringspolitisk talsperson (V)

– Selv ikke flommen Hans, temperaturrekorder globalt, skogbranner som raser og folk som flykter fra hus og hjem, får Arbeiderpartiet til å åpne øynene og forstå at vi må tenke klima i alt vi gjør, og at Senterpartiets særinteresser ikke lenger kan få overstyre klimapolitikken.

Ifølge Bjørlo er matpolitikk helt avgjørende for å nå 2030-målet. Han mener det ikke er kontroversielt å spise sunnere og ha et kosthold som fører til lavere utslipp og ivaretagelse av mer natur.

– Folk skal ikke slutte å spise kjøtt, men mange av oss trenger et dytt i baken for å spise sunnere og mer klimavennlig. Derfor er Venstre for å kutte momsen på frukt og grønt, og vi mener signalene myndighetene gir for hva som er bra å spise og ikke, betyr noe, sier Venstre-politikeren.

MDG: Tomme ord og valgflesk

Også MDG er hoderystende til regjeringens beslutning om at hensynet til klima og miljø ikke skal ha innvirkning på utarbeidelsen av de nye norske kostrådene. Det er Helsedirektoratet som skal lage dem, basert på føringene til regjeringen og det vitenskapelige grunnlaget i de nordiske ernæringsanbefalingene.

– Det er utrolig skuffende at Støre, som har sagt at klima- og miljø skal være rammen rundt all politikk, aldri følger det opp i praksis. Det var visst bare tomme ord og valgflesk, sier Sirin Stav, 1. kandidat for MDG i Oslo.

– Pølser er også politikk. Det er tragisk at regjeringa skal lage kostråd uten hensyn til hvordan det vi spiser påvirker helsa til både folk, dyr og natur.

1. kandidat for MDG i Oslo, Sirin Stav, er skuffet over statsminister Jonas Gahr Støre, som har sagt at klima og miljø skal være rammen rundt all politikk. – Det var visst bare tomme ord og valgflesk, sier hun.
1. kandidat for MDG i Oslo, Sirin Stav, er skuffet over statsminister Jonas Gahr Støre, som har sagt at klima og miljø skal være rammen rundt all politikk. – Det var visst bare tomme ord og valgflesk, sier hun. Foto: Lise Åserud / NTB

Bedre selvforsyning med mer frukt og grønt

Bærekraftsdelen av de nordiske ernæringsanbefalingene har fått kritikk både fra faglig og politisk hold. Blant politikerne som var kritiske, var både daværende landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) og Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Stav viser til en utredning for Klimautvalget 2050 som sier at det vil øke selvforsyningen i Norge å spise mer frukt og grønt og mindre kjøtt. Kanskje så mye som fra dagens 35 prosent til mellom 60 og 80 prosent.

Jeg skjønner ikke hvorfor regjeringa er så redde for mer gulrøtter og grønn bærekraft. 

Sirin Stav
1. kandidat Oslo MDG

– Jeg skjønner ikke hvorfor regjeringa er så redde for mer gulrøtter og grønn bærekraft. Vi vet jo at kun én av fem nordmenn får i seg fem om dagen, og at det å spise mer frukt og grønt ifølge Miljødirektoratet er noe av det mest effektive vi alle kan gjøre i hverdagen for miljøet, sier MDG-politikeren.

– I dag er jo det meste av norsk kjøttproduksjon basert på en massiv import av kraftfôr ofte med rasering av regnskog som konsekvens.

Omtalte personer

Alfred Jens Bjørlo

Stortingsrepresentant (V), medlem, Næringskomiteen og helsepolitisk talsperson
Cand.scient. i biologi (Universitet i Bergen, 1997)

Trygve Slagsvold Vedum

Finansminister (Sp), partileder, parlamentarisk nestleder, stortingsrepresentant
bachelor, sosiologi og statsvitenskap (Universitetet i Oslo, 2002)

Sandra Borch

Stortingsrepresentant for Troms (Sp)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00