Om  
Une Bastholm
Lan Marie Nguyen Berg

Store endringer i MDG-toppen – én blir og én går

Lan Marie Berg gir seg i politikken etter stortingsvalget i 2025. Mens Une Bastholm er klar for ny dyst. Det melder de i forkant av partiets landsmøte til helgen. 

MDGs to sterkeste profiler de siste årene, Une Aina Bastholm og Lan Marie Berg, har kommet til ulik konklusjon om sin politiske fremtid. 
MDGs to sterkeste profiler de siste årene, Une Aina Bastholm og Lan Marie Berg, har kommet til ulik konklusjon om sin politiske fremtid. Foto: Montasje: NTB/Frederik Ringnes
Veslemøy Hedvig Østrem

MDG samles til landsmøte i helgen, og fra før hadde Altinget meldt at partisekretær Torkil Vederhus gir seg. 

Men torsdag fortalte de to sterkeste profilene for partiet på Stortinget de siste årene, Une Bastholm og Lan Marie Berg hva de har kommet frem til når det gjelder fremtiden i politikken. 

Og mens Lan Marie Bergs valg handler om å forlate politikken i 2025, har Une Aina Bastholm kommet til motsatt konklusjon. Hun har fornyet kraft og motivasjon til å ta en ny periode for partiet på Løvebakken. 

– Jeg er helt nyforelsket i det å arbeide på Stortinget, sier Bastholm til Aftenposten, som meldte om hennes beslutning torsdag kveld.

– Jeg får kjempe for verdier, kunnskap og løsninger på vegne av masse folk, barn og naturen. Det vil jeg gjerne fortsette med, fortsatte hun.

Berg vil trekke seg som nestleder

Bare noe timer tidligere hadde Lan Marie Berg delt med offentligheten det hun tidligere kun har delt med valgkomiteen i partiet. For i helgen er hun innstilt til å bli gjenvalgt som nestleder. Men hun varsler allerede nå at det kun vil bli for halvannet år. Til DN tidligere torsdag sa hun at hun vil trekke seg som nestleder idet hun forlater Stortinget etter valget i 2025. Hun tar ikke gjenvalg. 

– Det føles vemodig, og det har vært en lang prosess for meg. Men jeg er samtidig sikker på at dette er riktig nå, sa Berg til DN.

Dermed har to av tre av dagens stortingsrepresentanter fra MDG meddelt at de ikke tar gjenvalg. Også Rasmus Hansson har landet på den konklusjonen. Partileder Arild Hermstad er ikke på Stortinget i denne perioden. 

Une Aina Bastholm var partileder frem til august 2022. Da trakk hun seg fordi hun var utbrent. Hun var sykmeldt i fire måneder etter at hun hadde gått av. Selv sier hun til Aftenposten at det ble et vendepunkt. 

– Den pausen gjorde enorm forskjell. Etterpå var det som å komme ut av en tåke. Jeg var meg selv igjen.

Les også

Lang erfaring

Lan Marie Berg ble innvalgt på Stortinget for Oslo fra 2021 og har vært parlamentarisk leder fra 2022. Tidligere var hun en svært markant byråd for miljø og samferdsel i Oslo, samt byrådets nestleder fra 2015 til 2021. Hun måtte gå av som byråd etter mistillit etter at et anbud om ny vannforsyning var blitt fem milliarder dyrere enn budsjettert. Berg hadde avventet å informere bystyret om kostnadsøkningen.

Lan Marie Berg er en av de politikerne i Norge som har levd med mest hets og trusler. Politiet i Oslo har etterforsket trusler mot Berg flere ganger. 

På Stortinget sitter Berg i kontroll- og konstitusjonskomiteen, finanskomiteen og i den utvidede forsvars- og utenrikskomité. 

Une Aina Bastholm møtte første gang på Stortinget for Oslo i 2013, da som vara. I 2017 ble hun fast møtende representant for Akershus, hvor hun også er innvalgt fra i denne perioden. 

Til Aftenposten sier Bastholm at hun sikter mot sikker plass. Det kan bety at hun ønsker nominasjon fra Oslo, der MDG har størst sannsynlighet for å få representasjon. 

 

Omtalte personer

Une Bastholm

Stortingsrepresentant (MDG), nestleder, energi- og miljøkomiteen
Master i statsvitenskap (Aberystwyth University)

Lan Marie Nguyen Berg

Stortingsrepresentant for Oslo (MDG), medlem i finanskomiteen, nestleder i MDG
Master fra senter for utvikling og miljø (Universitetet i Oslo, 2013)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024