Stortinget vil «vurdere unntak» for selvstendige konsulenter. – Passivt, sier Asheim

Høyre og Venstre ville la selvstendige konsulenter få registrere seg som bemanningsforetak, for å omgå floken som er oppstått med nye innleieregler. Det får de ikke støtte til.

Henrik mener stortingsflertallets forslag i saken om innleie av selvstendige konsulenter er for passivt.
Henrik mener stortingsflertallets forslag i saken om innleie av selvstendige konsulenter er for passivt.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Hans Andreas Starheim

Det nye regelverket for innleie av arbeidskraft har skapt floker for selvstendige konsulenter i enkeltmannsforetak og AS med eier som eneste ansatt. 

  • Alle bemanningsforetak som driver med utleie av arbeidskraft i Norge, skal fra 1. januar 2024 søke om å bli godkjent av Arbeidstilsynet. 
  • Uten slik godkjenning, kan man ikke leie arbeidstakere lovlig.
  • Selskaper uten ansatte kan ikke søke om godkjenning, fordi virksomhet som består av kun én person, ikke vil anses som innleie etter arbeidsmiljøloven.

Høyre og Venstre leverte i april et forslag om å løse dette ved å la disse selskapene få lov til å registrere seg som bemanningsbyrå. Etter behandlingen av saken er det imidlertid klart at dette forslaget ikke vil få flertall når saken skal behandles i Stortinget på torsdag.

Les også

Regjeringspartiene og SV foreslår i stedet å be regjeringen «vurdere et avgrenset unntak fra arbeidsmiljøloven slik at selvstendige IT-rådgivere og konsulenter med spesialkompetanse fortsatt skal kunne levere arbeid og oppdrag.»

Begrunnelsen for å avvise Høyre og Venstres forslag, er frykten for at man ved å la selvstendige få adgang til arbeide under oppdragsgivers ledelse- og kontroll, men uten at de skal anses som arbeidstakere, vil kunne innebære at man i praksis gir selvstendige konsulenter et unntak fra arbeidstakerbegrepet i arbeidsmiljøloven.

Høyre svarer på sin side at dette ikke er vanlig praksis i bransjen, og at kundene – særlig offentlige etater – etterspør innleid kompetanse og ikke oppdragsavtaler.

For passivt 

Nestleder i Høyre og medlem i arbeids- og sosialkomiteen, Henrik Asheim, sier til Altinget at Høyre trolig kommer til å stemme subsidiært for flertallsinnstillingen, men han mener likevel det er skuffende at komiteen ikke gikk lenger for å komme problemstillingen i møte.

– Dette er veldig passivt. Man ber Stortinget vurdere et unntak, når dette egentlig kan løses veldig enkelt. Det er bare å sende en melding til Arbeidstilsynet og si at selvstendige konsulenter skal kunne registreres som bemanningsforetak, sier han.

Asheim viser til at store aktører, som for eksempel Ruter, sier at de ikke kan leie inn selvstendige konsulenter med det eksisterende regelverket.

– Dette skaper store problemer for dem som prøver å skape en arbeidsplass for seg selv, sier Asheim.

Les også

Omtalte personer

Henrik Asheim

1. nestleder og 2. parlamentariske nestleder i Høyre, stortingsrepresentant Akershus, medlem, Arbeids- og sosialkomiteen
Retorikk, kommunikasjon og ledelse (BI, 2013)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024