Sverige inn på Natos topp 10-liste

Økningene i forsvarsbevilgningene i neste års statsbudsjett gjør at Sverige vil oppfylle Natos fastsatte mål om at medlemmene skal bruke minst tilsvarende to prosent av BNP på forsvar. I budsjettet foreslås det også tilskudd til sivilforsvaret i form av forsterkninger til det svenske Myndigheten for Sikkerhet og Beredskap (MSB) og 100 millioner svenske kroner til oppgradering av tilfluktsrom.

Sveriges minister for sivilt forsvar, Carl-Oskar Bohlin (M), presenterte budsjettnyheten om tilfluktsrom og redningstjenester i Katarinagaraget, et tilfluktsrom i Stockholm for 11 000 personer.
Sveriges minister for sivilt forsvar, Carl-Oskar Bohlin (M), presenterte budsjettnyheten om tilfluktsrom og redningstjenester i Katarinagaraget, et tilfluktsrom i Stockholm for 11 000 personer.Foto: Niklas Forsström / Ninni Andersson / Regeringskansliet
Johanna Alskog

Sverige har så langt ikke passert terskelen til Nato. Men forsvarsutgiftene neste år vil være på nivå med forsvarsalliansens fastsatte mål om minst to prosent av BNP. Det meldte den svenske forsvarsminister Pål Jonson (M) i et budsjettutspill for en drøy uke siden, flankert av forsvarspolitikere fra de andre regjeringspartiene og Sverigedemokratene (Tidö-partiene).

− Det er en historisk økning av forsvarsbudsjettet, sa nestleder i Riksdagens forsvarskomité Sven-Olof Sällström (SD), på pressekonferansen.

Den totale økningen, sammenlignet med årets forsvarsbevilgning innenfor utgiftsområde seks, er 27 milliarder svenske kroner (omtrent 26 milliarder norske kroner etter dagens valuta).

Altinget logoForsvar
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om forsvar samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00