Mange år gamle EU-vedtak om energieffektivisering ikke fulgt opp: – Trenering 

Det er 17 år siden EU innførte krav om nasjonale mål og handlingsplaner for energieffektivisering. Vedtaket regnes som EØS-relevant, men har fortsatt ikke kommet inn i norsk lov. Flere peker på Olje- og energidepartementet som mulig bremsekloss.

Olje- og energidepartementet, der Terje Aasland (Ap) er statsråd, har ansvaret for to direktiver om energieffektivisering fra EU som har ligget i henholdsvis 13 og 11/17 år.
Olje- og energidepartementet, der Terje Aasland (Ap) er statsråd, har ansvaret for to direktiver om energieffektivisering fra EU som har ligget i henholdsvis 13 og 11/17 år.Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Elisabeth Bergskaug

I 2006 vedtok EU at alle medlemsland skulle sette et nasjonalt mål for energieffektivisering for å frigjøre ekstra kraft i markedet, og ha klar sin første handlingsplan innen 30. juni 2007. Det var en del av energitjenestedirektivet.

Det ble vurdert som EØS-relevant, men ble aldri tatt inn i norsk lov.

– Hadde vi fulgt samme tidsfrister som EU, hadde vi hatt en plan for energieffektivisering i 2007. EU-landene har siden revidert og oppdatert planene fra 2007 fem ganger, sier Bård Baardsen til Altinget.

Altinget logoKlima og Energi
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om klima og energi samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00