TikTok-forbud for statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) fraråder installasjon av appene TikTok og Telegram på offentlig ansattes tjenesteenheter. Statsministerens kontor følger opp med å forby statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere å installere appene på sine tjenestetelefoner. 

Statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere får ikke lenger lov til å installere TikTok eller Telegram på tjenestetelefonene sine. Det besluttet Statsministerens kontor tirsdag.
Statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere får ikke lenger lov til å installere TikTok eller Telegram på tjenestetelefonene sine. Det besluttet Statsministerens kontor tirsdag. Foto: REUTERS/Mike Blake/File Photo
Ingrid Skovdahl

– Justis- og beredskapsdepartementet fraråder bruk av appene TikTok og Telegram på tjenestetelefoner og -nettbrett, og det velger vi å følge opp med umiddelbar virkning når det gjelder statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere. På bakgrunn av dette har statsministeren bestemt at ingen statsråder, statssekretærer eller politiske rådgivere skal ha TikTok eller Telegram på sine tjenestetelefoner eller nettbrett, sier statssekretær Kristine Kallset ved Statsministerens kontor (SMK) til NTB.

Beslutningen fra statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kommer etter at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) frarådet TikTok og Telegram på tjenestetelefoner. Myndigheten vurderer at det medfører høy risiko dersom applikasjonene installeres på tjenesteenheter som har tilgang til virksomhetens interne digitale infrastruktur eller tjenester. Med tjenesteenhet menes mobiltelefoner, nettbrett eller personlige datamaskiner som er betalt av arbeidsgiver.

Rådet fra NSM støttes også av justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl, som forteller at samtlige departementer nå vil bes om å følge opp anbefalingene overfor sine respektive underlagte virksomheter.

– Jeg støtter NSMs vurdering. Derfor kommer Justis- og beredskapsdepartementet i dag til å sende brev til alle departementer der vi fraråder å ha TikTok og Telegram på tjenesteenheter. Dersom det er tjenstlig behov for å ha disse appene, bør det være på en egen enhet som ikke er tilknyttet virksomhetens digitale systemer, sier justis- og beredskapsministeren i en pressemelding fra regjeringen.

Les også

Omtalte personer

Emilie Enger Mehl

Justis- og beredskapsminister (Sp), stortingsrepresentant
master, rettsvitenskap (Universitetet i Oslo, 2017)

Jonas Gahr Støre

Statsminister (Ap)
statsviter (Institut d'Études Politiques de Paris, 1985), (Sjøkrigsskolen, 1980)

E-post Politikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon