Debatt

Tove Linnea Brandvik: Norske tog stenger passasjerer ute

I 2023 er det helt meningsløst å fortsette å kjøpe inn nye tog som ikke er åpne for alle passasjerer på alle plasser, skriver forbundsleder i Norges Handikapforbund, Tove Linnea Brandvik.

Tove Linnea Brandvik, forbundsleder i Norges Handikapforbund, ukependler med Bergensbanen. Togturene tilbringer hun i familievogna mot sin vilje.
Tove Linnea Brandvik, forbundsleder i Norges Handikapforbund, ukependler med Bergensbanen. Togturene tilbringer hun i familievogna mot sin vilje.Foto: Norges Handikapforbund
Tove Linnea Brandvik
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Norske tog har kjøpt inn nye togsett til Bergensbanen. De nye togene:

  • Mangler trinnfri adkomst, så rullestolbrukere er fremdeles prisgitt at noen tar ut heisen og at den virker. I dag er det ikke uvanlig at heiser på tog ikke virker.
  • Har rullestolplasser bare i én av vognene, og rullestolbrukere vil ikke kunne bevege seg mellom vognene.
  • Har dermed ikke tilgang for rullestolbrukere til familievogn, komfortvogn eller reclainer-seter.

Henvises til sovekupé

I praksis betyr det at verken barn som sitter i rullestol eller barn som reiser med rullestolbrukende foreldre, kan leke med de andre barna i familievogna.

Barn i rullestol på skoletur risikerer å sitte adskilt fra vennene sine.

Det betyr at barn i rullestol på skoletur risikerer å sitte adskilt fra vennene sine.

Rullestolbrukere på jobbreise får ikke tatt arbeidsøkter i den rolige komfortvogna. I stedet blir de henvist til å bestille én av to sovekupeer – om de er ledige, da. Sannsynligvis også til en lagt høyere pris.

17 milliarder på gårsdagens løsninger

Norske tog, dere har nettopp signert 40 år med diskriminering og utestengelse av bestemte passasjergrupper! Norske tog, dere har brukt 17 milliarder kroner på gårsdagens løsninger!

For å kunne jobbe på turen over fjellet, vil jeg gjerne sitte i komfortvogna.

Som ukependler mellom øst og vest har jeg tilbragt utallige timer på Bergensbanen. Jeg har tilbragt dem i familievogna, mot min vilje, og der har jeg ventet og ventet på at det skal komme nye togsett hvor også jeg kunne velge hvor jeg vil sitte.

For å kunne jobbe på turen over fjellet, vil jeg gjerne sitte i komfortvogna. Reiser jeg med barnebarna, passer familievogna bedre. Mine behov underveis er de samme som alle andres!

Jeg vil gjerne fortsette å reise med Bergensbanen. Å reise miljøvennlig er fremtiden. Men likestilling er også fremtiden. Norske tog må klare kombinasjonen.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00