Wisting-verkebyll i nord: Ap og Sp i Finnmark krever oljen til land 

Både Finnmark Ap og Sp krever at oljen fra Wisting-feltet nord i Barentshavet må føres i land til en ny oljeterminal i Nordkapp kommune. Equinor sier nei, og Støre-regjeringen gir ingen løfter til sine fylkeslag, tross tidligere entusiasme for en oljeterminal. Finnmarkingene opplever det som nok et svik, mener politisk redaktør.

Slik så Equinor for seg at en ilandføringsterminal på Veidnes kunne se ut, da de først lanserte ideen i 2013. Siden har selskapet skrinlagt planene om en slik terminal, men i Finnmark er den fortsatt ønsket.
Slik så Equinor for seg at en ilandføringsterminal på Veidnes kunne se ut, da de først lanserte ideen i 2013. Siden har selskapet skrinlagt planene om en slik terminal, men i Finnmark er den fortsatt ønsket.Foto: Equinor
Elisabeth BergskaugLara Rashid

– Utgangspunktet for petroleumspolitikken er at all olje og gass skal ilandføres, det skal bygges fagmiljøer, sivilsamfunn, og selvfølgelig skape direkte og indirekte arbeidsplasser. Dessverre sviktet det da Finnmark for alvor skulle komme inn i oljealderen, sier Runar Sjåstad, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og Finnmark. 

Der Nordsjøen har med olje- og gassbrønner som en sveitserost, er olje- og gassalderen bare så vidt kommet til Barentshavet. Støtten til et nordnorsk oljeeventyr i Finnmark har vært stor lokalt, men er i ferd med å bli mindre. Kravene fra lokalsamfunnet blir ikke hørt. Mistilliten til Equinor er stor. 

– Til nå har olje- og gasselskapene fått viljen sin, nesten uten motstand. Det ser ut som om man har glemt at man drifter for fellesskapet, og at forutsetningene deres for å drifte er legitimitet i folket. Det har de hoppet over, og det ser ut som de fortsatt har selvtillit nok til å jobbe på samme måte. Oljebransjen får mindre og mindre legitimitet i nord, for det kommer ikke det som var forespeilet, sier Sjåstad. 

Altinget logoKlima og Energi
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om klima og energi samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00