ESA lukker helsesak mot Norge
Norge bryter ikke lenger EØS-reglene for refusjon av helsekostnader i utlandet. ESA er fornøyd med endringene Norge har gjort i lovgivning og forvaltningspraksis.
Silje Sjursen Skiphamn
Nisjeredaktør HelseI mars mottok tilsynsorganet ESA en klage mot Norge. Klagen gikk ut på at nasjonal lovgivning og administrativ praksis knyttet til refusjon av helsekostnader i utlandet, var i strid med EØS-retten, og særlig pasientrettighetsdirektivet.
Dette direktivet gjør at pasienter står fritt til å velge helsetjenester hvor som helst i EØS-området, og få refusjon for det. Refusjonen av kostnadene skal tilsvare kostnadene som blir dekket ved behandling i pasientens hjemland.
I Norge refunderte imidlertid staten bare 80 prosent av kostnadene til pasienten. Denne praksisen var forankret i en beregningsmetode brukt på refusjon mellom de fire regionale helseforetakene i Norge.
For kort frist
ESA mente at den samme metoden ikke kunne brukes på refusjoner til pasienter som hadde fått behandling i utlandet. I tillegg mente tilsynsorganet at Norge ikke ga pasientene nok tid til å levere krav om refusjon.
Ifølge ESA var en frist på seks måneder fra første behandlingsdag urimelig siden det kan ta lang tid å få faktura fra dem som har utført helsetjenesten. ESA utfordret i tillegg Norge på visse krav til oversettelse av dokumenter.
Nå har ESA konkludert med at Norge har endret sin nasjonale lovgivning og forvaltningspraksis på en slik måte at begge deler er i samsvar med EØS-retten. Saken er derfor avsluttet, melder ESA i en pressemelding.
Annen sak i EFTA-domstolen
ESA har imidlertid også en annen sak gående mot Norge når det gjelder pasientrettigheter. Denne saken gjelder restriksjoner på tilgang på sykehusbehandling i utlandet.
Her har ESA konkludert med at Norge ikke følger EØS-regelverket, og saken er nå til behandling i EFTA-domstolen.
– Pasienter skal kunne få sykehusbehandling i tide dersom det er behov for det, enten i Norge eller i EØS-området og gjennom en enkel prosess. Denne fleksibiliteten er en av hovedfordelene som EØS-avtalen gir pasienter, sa ESAs president Arne Røksund i fjor.
Den norske regjeringen er ikke enig i at EØS-reglene brytes:
– Vi mener ikke nasjonal lovgivning og praksis begrenser enkeltpersoners rett til å søke sykehusbehandling i andre EØS-stater, uttalte statssekretær Ellen Rønning-Arnesen (Ap) til Altinget.