Debatt

Håvard Syvertsen: Et falleferdig korthus, Hamre?

Ungdom mot EU-leder Kim René Hamre kommer med den oppsiktsvekkende konklusjonen at EU er et falleferdig korthus. Tvert imot, i en tid der vi risikerer en ny Trump i Det hvite hus, med et aggressivt Russland i nabolaget og med høyreautoritære krefter på frammarsj, framstår EU som en stadig viktigere garantist for menneskerettigheter, rettssikkerhet og demokrati, skriver forfatteren Håvard Syvertsen.

«EU har nå 27 medlemsland. Åtte land står i kø for å bli medlem, blant dem Ukraina. Ukraina står neppe i den køen for å svekke sitt eget demokrati og 'sjølråderett'», skriver Håvard Syvertsen.
«EU har nå 27 medlemsland. Åtte land står i kø for å bli medlem, blant dem Ukraina. Ukraina står neppe i den køen for å svekke sitt eget demokrati og 'sjølråderett'», skriver Håvard Syvertsen.Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias/Privat
Håvard Syvertsen
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Det er en særegen optikk på EU lederen for Ungdom mot EU, Kim René Hamre, presenterer i innlegget «Den europeiske union - et falleferdig korthus» i Altinget 2. februar.

«Spørsmålet om exit ut av unionen har blitt et spørsmål for flere EU-land i det siste, blant annet Nederland etter at Geert Wilders mer eller mindre vant valget. I tillegg så varsler lederen av AfD i Tyskland at de vil vurdere en Dexit ut av EU dersom de ikke får flertall for å reformere unionen.»

Hvorvidt det er representativt for organisasjonen han leder, og for moderorganisasjonen Nei til EU å knytte så mye håp til høyrepopulistiske og høyreautoritære partiers mulige framgang i Europa, veit ikke jeg, men det stemmer jo at det er de som er Nei til EUs meningsfeller i Europa forøvrig. 

Tvert imot hva Hamre ser i sin optikk, er et overveldende flertall i EU-landene fornøyd med å være EU-medlemmer. 

Håvard Syvertsen
Forfatter

72 prosent av innbyggerne i EU mener EU er for byråkratisk, skriver Hamre, og trekker ut av det konklusjonen at korthuset er i ferd med å falle sammen. Vi kan jo tenke oss resultatet i en undersøkelse med spørsmålet om hvorvidt for eksempel NAV er for byråkratisk. Vi skal ikke se bort fra at nokså mange ville mene det, men det betyr neppe at de vil legge ned velferdsstaten.

Tvert imot hva Hamre ser i sin optikk, er et overveldende flertall i EU-landene fornøyd med å være EU-medlemmer. I vårt nærmeste naboland, Sverige, mener 76 prosent av befolkningen at EU er bra for landet. I Danmark er tallet 75 prosent. Den største andelen misfornøyde finner vi i Romania, der 25 prosent av befolkningen er misfornøyd. Tallene kommer fra Eurobarometeret. 

Oppsiktsvekkende konklusjon

EU har nå 27 medlemsland. Åtte land står i kø for å bli medlem, blant dem Ukraina. Ukraina står neppe i den køen for å svekke sitt eget demokrati og «sjølråderett».

Det er nokså oppsiktsvekkende ut fra det ovenstående å trekke konklusjonen at EU er et falleferdig korthus. Tvert imot, i en tid der vi risikerer en ny Trump i Det hvite hus, med et aggressivt Russland i nabolaget og med høyreautoritære krefter på frammarsj, framstår EU som en stadig viktigere garantist for menneskerettigheter, rettssikkerhet og demokrati.

Så får vi bare konstatere med at EU-motstanderne, om Hamre er representativ, tilsynelatende knytter sitt håp til høyrepopulistiske og høyreautoritære krefter. 

Les også

Omtalte personer

Kim René Hamre

Leder, Ungdom mot EU, Leder, Bergen Ungdom mot EU, fungerende leder, Hordaland Ungdom mot EU

Håvard Syvertsen

Forfatter

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024