Debatt

Kim René Hamre: All makt i denne sal?

Er virkelig «all makt i denne sal»? spør lederen av Bergen Ungdom mot EU, Kim René Hamre.
Er virkelig «all makt i denne sal»? spør lederen av Bergen Ungdom mot EU, Kim René Hamre.Foto: Bergen Ungdom mot EU
Kim René Hamre
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

«All makt i denne sal.»

Dette er et kjent sitat fra vår tidligere statsminister, Johan Sverdrup, som var en av grunnleggerne til partiet Venstre. Han mente at makten i et demokrati skal fordeles til de folkevalgte på Stortinget. Disse demokratisk valgte politikerne skulle representere Ola og Kari Nordmanns ønsker og meninger, og innføre vedtak på vegne av innbyggerne. 

Makten som den gang tilhørte representanter for den norske befolkningen, blir nå flyttet over til EU og dets politikere som absolutt ikke er valgt av det norske folk.

Kim René Hamre
Leder, Bergen Ungdom mot EU

Men hva skjer med denne makten når vi inngår i EØS-avtalen, og i tillegg står nærmere enn noen gang et norsk EU-medlemskap? Makten som den gang tilhørte representanter for den norske befolkningen, blir nå flyttet over til EU og dets politikere som absolutt ikke er valgt av det norske folk.

«All makt i denne sal.»

Flyttes makten fra våre folkevalgte representanter til EUs politikere, tror jeg neppe dette sitatet kan omtale Norges fremtidige politikk.

Les også

Norge eller EU først?

Norge er bygd opp under et representativt demokrati. Både Ola og Kari Nordmann ønsker at deres stemmer skal bli hørt. EU-positive politikere kan virke mer opptatt av å få Norge inn i EU, enn å faktisk prioritere befolkningens interesser og meninger.

Jeg kan personlig ikke huske å ha ønsket en strømpriskrise. Et resultat av blant annet EUs energipakke 3 og utenlandskabler som skal gjøre Norge til et nærmest grønt batteri for EU. De EU-positive politikerne har bundet Norge fast på et høyhastighetstog mot vanvittige strømpriser, avindustrialisering og et samfunn hvor staten må tilby strømpakker for å redde folk fra å gå konkurs. 

Er du i tvil om skyldspørsmålet står på energipakkene og strømkablene til EU? Spør deg selv: «Har det noen gang vært sånn før?»

Kim René Hamre
Leder, Bergen Ungdom mot EU

Både Høyre og Arbeiderpartiet skylder på krigen i Ukraina som hovedårsak til de høye strømprisene, men dette er bare én side av sannheten. Ja, dette gjør strømprisene i Europa høyere, og siden Norge er en del av EUs energimarked gjennom blant annet EØS-avtalen og energipakke 3, så blir norsk billig strøm fra offentlige kraftverk eid av folket solgt til svimlende europeiske priser til oss i Norge. Hvorfor er strømmen blitt så dyr? Den er jo ikke blitt dyrere for kraftprodusentene å lage og vi bruker langt fra all strømmen selv her i Norge.  Norske strømkunder og industri er kort sagt ofre for feilslått politikk fra de EU-positive partiene på Stortinget.

Er du i tvil om skyldspørsmålet står på energipakkene og strømkablene til EU? Spør deg selv: «Har det noen gang vært sånn før?»

Folkeavstemninger

ALLE folkeavstemninger som har omhandlet norsk EU-medlemskap, har endt med «Nei!». Flere meningsmålinger viser at det heller mot samme utfall som alle andre ganger, blant annet Altinget sin meningsmåling, som viser at bare 1 av 3 nordmenn sier ja til et norsk EU-medlemskap. Så hvorfor blir Norge stadig dratt nærmere et EU-medlemskap?

Nordmenn har mange spørsmål rundt dette, og enda færre svar. Er det et tegn på total mangel på respekt overfor det norske folk? Kan det tyde på at Stortingets nåværende partier, som Høyre og Ap, mener at det norske folk ikke vet hva som er til deres eget beste?

Les også

En ny EU-debatt?

Det kan virke som om partiet Høyre maner til en ny EU-debatt. Om de vil ta enda en ny folkeavstemning om dette for å så tape enda en gang, så er de mer enn velkommen til det. Det er nok ikke uten grunn at deres egen partileder har forsøkt å stoppe sitt eget parti fra å ta til orde for en ny EU debatt nå, for hun ser nok hva som ville ha blitt resultatet av det. 

Partiene som vil inn i EU klager stadig på at det er lenge siden vi hadde en EU-debatt, men når hadde vi egentlig en skikkelig debatt om EØS-avtalen? Svaret er at den hadde vi faktisk aldri.

Kim René Hamre
Leder, Bergen Ungdom mot EU

Selv mener jeg at Norge burde hatt en god debatt rundt selve EØS-avtalen, og diskutert hvorvidt en kunne ha gjort noe med den eller eventuelt gått ut av energimarkedspakkene for å i hvert fall kunne ta tilbake kontrollen over norsk energipolitikk igjen.

Partiene som vil inn i EU klager stadig på at det er lenge siden vi hadde en EU-debatt, men når hadde vi egentlig en skikkelig debatt om EØS-avtalen? Svaret er at den hadde vi faktisk aldri.

Jeg vil igjen spørre deg etter du har lest alt dette: Er virkelig all makt i denne sal?

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00