To partier skjerpet sitt EU-standpunkt denne helgen
Høyre ber regjeringen utrede et fullt EU-medlemskap. Også i MDG bød helgen på et enda tydeligere standpunkt til norsk tilknytning til EU. Partiets landsstyre går inn for ny folkeavstemming.
Altingets redaksjon
Fredag vedtok Høyre en uttalelse om at fullt EU-medlemskap er eneste alternativ til EØS-avtalen, og at partiet ber regjeringen sette i gang en utredning av fullt norsk EU-medlemskap.
«I fravær av fullt norsk EU-medlemskap bør vi i størst mulig grad samarbeide tett med EU, spesielt innen spørsmål som sikkerhet og beredskap», står det i partiets resolusjon.
I talen til landsmøtet utdypet Høyres utenrikspolitiske talsperson Ine Marie Eriksen Søreide partiets linje. Hun la vekt på at det utenrikspolitiske handlingsrommet går via alliansene, partnerskapene og samarbeidene Norge har.
– Vi må slutte å dyrke utenforskapet. Høyre ber derfor regjeringen sette i gang en utredning av fullt norsk EU-medlemskap, og ikke bare fortsette å se bakover, sa hun og viste til at EU bare blir viktigere og viktigere på en rekke områder, «som klima, helse, beredskap, industri, handelspolitikk og utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk».
– I stedet for å bruke tid på å være utenforland, må vi heller ta plass rundt bordet der politikken utformes. Slik kan vi ivareta norske og europeiske interesser, sa Eriksen Søreide til landsmøte-delegatene.
I resolusjonen om internasjonalt samarbeid, sikkerhet og beredskap, ble det lagt vekt på Norges sårbarhet som en liten økonomi. Høyres landsmøte uttaler at «tanken om gjensidig frihandel har vært god, og den har gjort oss rikere og ivaretatt norske interesser svært godt», men at frihandel også skaper avhengigheter til andre land og at krigen i Ukraina har vist sårbarheten vår dersom vi blir avhengige av autoritære regimer.
Dette sier Høyres resolusjon om EU-samarbeid:
- Utnytte våre naturgitte fordeler for å gjøre oss mest mulig selvstendige i produksjonen av strategiske råmaterialer og produkter som for eksempel sjeldne mineraler.
- Inngå strategiske samarbeid med blant annet EU og USA for å redusere vår avhengighet av land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med.
- Arbeide for en omforent europeisk sikkerhetspolitikk hvor kontinentet gjør seg strategisk og politisk uavhengige land som utgjør en sikkerhetspolitisk trussel, i tett samarbeid med USA.
- Unngå å gjøre oss ensidig avhengige av viktige varer fra land vi ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med.
- At Norge skal samarbeide tett med EU om tiltak som hindrer stater i å bruke handel og investeringer i strid med våre sikkerhetspolitiske interesser.
- Samarbeide med EU og andre europeiske land om å koordinere bistanden og øke handelen med land i sør.
- Arbeide for at Europa og USA står solidarisk sammen med allierte land som blir utsatt for utilbørlig press.
MDGs landsstyre vil ha Norge inn i EU
Landsstyret i MDG møttes også denne helgen. Partileder Arild Hermstad sa i sin tale til landsstyret at regjeringen fører en næringspolitikk som låser Norge fast i fossil fremtid.
– Jeg har truffet mange fortvilte bedriftseiere som lever i oljeskyggen og sliter med å få tak i kapital, kompetanse og nå også strøm. Regjeringen snakker pent om grønn industri, men innfører ekstraskatt på fornybar energi, og skjermer samtidig oljebransjen. I EU gjør de det motsatte.
Landsstyret stemte over en uttalelse der det står at Norge «bør gå inn for nye forhandlinger med EU med sikte på norsk EU-medlemskap, der avtalen må godkjennes av folkeavstemning».
Det er MDGs landsmøte i mai som skal ta endelig stilling til spørsmålet. Det er særlig klimaarbeidet og omstillingen som EU gjør i møte med Russlands energikrig, som trekkes frem av MDG.
– EU har stått samlet og snudd seg svært raskt og respondert med å kaste sine gamle fossile energiplaner i søpla og sette full fart på omstillingen til grønne næringer. Da er det selvfølgelig behov for å ta debatten om hvilken kurs Norge skal velge også her, sier partileder Arild Hermstad ifølge en pressemelding.
Partiets landsstyre mener Norge i større grad vil kunne bidra aktivt i kampen for klima og natur, mer demokrati og sikkerhet innenfor EU enn utenfor.