Redaktør: Ligner et demokratisk problem at klimamålene er vanskelige å forstå 

Norge har meldt inn ett mål til Parisavtalen, inngått én kompleks klimaavtale med EU som sannsynligvis blir endret, og laget ett eget norsk mål som ikke er bindende. Energi og Klima-redaktør Anders Bjartnes mener det er et problem at klimamålene er vanskelige å forstå. Her får du dem forklart.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) strammet til det norske målet til Parisavtalen i fjor høst. Redaktør i Energi og Klima, Anders Bjartnes, synes det er et problem at de norske klimamålene er vanskelige å forstå.
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) strammet til det norske målet til Parisavtalen i fjor høst. Redaktør i Energi og Klima, Anders Bjartnes, synes det er et problem at de norske klimamålene er vanskelige å forstå. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / Energi og Klima
Elisabeth Bergskaug

Hva skal egentlig Norge og norske politikere innfri på klimafeltet innen 2030? Det er ikke helt enkelt å få oversikt over. Vi har flere forpliktelser, noen rettslig bindende, andre ikke.

Norge skal kutte 55 prosent av utslippene innen 2030, sammenlignet med 1990. Det er vår forpliktelse under Parisavtalen. 

For å klare dette, har Norge inngått en rettslig bindende avtale om å gjennomføre kuttene sammen med EU, med bruk av deres klimaregelverk.