Om  
Ursula von der Leyen

Fem år til: von der Leyen ønsker å fortsette som EU-kommisjonens president

Ursula von der Leyen har bekreftet at hun tar gjenvalg som Europakommisjonens president.

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias/NTB
Ingrid SkovdahlRikke Albrechtsen

Den offisielle kunngjøringen kommer via Ursula von der Leyens parti, det tyske konservative partiet Christlich Demokratische Union (CDU), som nå har utnevnt henne til partiets kandidat.

Etter fem år i spissen for Europakommisjonen, er den tidligere forsvarsministeren den store favoritten til jobben når EUs stats- og regjeringssjefer skal finne topplederne til neste mandatperiode.

Kunngjøringen om von der Leyens kandidatur er neppe overraskende, men nå offisiell.

– Vi har enstemmig foreslått Ursula von der Leyen, uttalte CDU-lederen Friedrich Merz etter partimøtet mandag, der avgjørelsen ble truffet. 

Biografi: Ursula von der Leyen

Født i oktober 1958 i Brussel, der faren Ernst Albrecht var en av de første toppembetsmennene i det nyskapte europeiske fellesskapet.

Oppvokst i Brussel-kommunen Ixelles inntil hun var 13 år. Gikk på Europaskolen i nabokommunen Uccle. Snakker flytende fransk, engelsk og tysk.

1971: Familien Albrecht flytter tilbake til Tyskland, der faren fem år senere blir konservativ ministerpresident i den store nordvestlige delstaten Niedersachsen.

1977–1980: Studerer økonomi i Göttingen, Münster og London (LSE), men fullfører ikke. 

1980–1987: Medisinstudier ved Medizinische Hochschule Hannover (MHH).

1986: Ursula Gertrud Albrecht gifter seg med Heiko von der Leyen, med hvem hun senere får syv barn: fem døtre og to sønner.

1990: Melder seg inn i Tysklands konservative, kristendemokratiske parti, CDU.

1991: Doktorgrad i medisin.

1992–1996: Bor i Stanford, California, der hennes mann underviser på universitetet. Etter fem år i USA reiser familien tilbake til Tyskland.

1998–2002: Underviser på Medizinische Hochschule Hannover (MHH).

2003: Valgt første gang for CDU til delstatsparlamentet i Niedersachsen.

2003–2005: Sosial-, familie- og helseminister i Niedersachsens delstatsregjering.

2005: Tysk familieminister i Angela Merkels første regjering.

2009: Tysklands minister for sysselsetting og sosiale forhold.

2013: Tysklands forsvarsminister.

2019: President for EU-kommisjonen.

65-årige von der Leyen ligger godt an til å fortsette i jobben. Hun har blitt anerkjent for sin stødige ledelse da koronaviruset kort tid etter hennes offisielle tiltredelse satte verden i et jerngrep.

Hun klarte samtidig å reagere kraftfullt da Russland for snart nøyaktig to år siden innledet sin store angrepskrig mot Ukraina, og EU-systemet måtte legge inn et nytt gir for å håndtere krig på kontinentet.

Mindre ros har hun fått for håndteringen av Hamas' angrep mot Israel i oktober i fjor, og de påfølgende bombeangrepene mot Gaza-stripen. Her ble hun kritisert for å være for rask til å ta betingelsesløst parti med Israel på vegne av et EU som er dypt splittet i spørsmålet.  

Les også

Konservativ kroning

Det er ventet at Ursula von der Leyen nå vil søke støtte fra sitt europeiske konservative bakland, når landenes partier samlet i det såkalte European People's Party (EPP) møtes til kongress Bucuresti 6.–7. mars. 

Her må ytterligere to partier støtte hennes kandidatur. Det forventes imidlertid bare å være en ren formalitet. Så langt har ingen motkandidater i hennes egen politiske familie meldt seg på løpet.

De europeiske sosialdemokratene ventes å ville forsøke å nominere sysselsettingskommissær Nicolas Schmit. Flere andre partier stiller også med egne kandidater.

Til syvende og sist er det imidlertid stats- og regjeringssjefene som bestemmer hvem de vil peke på. Det er det ventet at de vil gjøre etter EU-parlamentsvalget i juni. Da skal de også utnevne en ny president i deres egen forsamling, Det europeiske råd, og en ny EU-utenrikssjef.

Deretter vil den nye kommisjonspresidenten trenge støtte fra minst halvparten av de nyvalgte EU-parlamentarikerne for å bli offisielt valgt.

Ikke så grønt at det gjør noe

I sin første periode som kommisjonspresident har Ursula von der Leyen blant annet hatt en ambisiøs grønn dagsorden med sin såkalte European Green Deal. 

Det er imidlertid ventet at hun vil tone det ned noe hvis hun får en andre periode, etter at protester fra næringslivet, bøndene og hennes eget konservative bakland har tvunget henne til å gå tilbake på planene om å halvere bruken av plantevernmidler i Europa, stramme inn europeisk kjemikalielovgivning og gjøre matproduksjonen mer bærekraftig.

I stedet forventes det at hun skal ha Europas konkurranseevne høyt på dagsordenen, samt styre EUs forsvarsindustri.

– Hvis jeg var den neste presidenten for EU-kommisjonen, ville jeg utnevne en forsvarskommissær, sa hun i forrige uke på den årlige sikkerhetskonferansen i München.

Les også

---

Denne saken er også publisert i danske Altinget, og er oversatt og tilrettelagt av Ingrid Skovdahl.

Omtalte personer

Ursula von der Leyen

President, Europakommisjonen
master of public health (2001), cand.med (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00