Om  
Ole Jacob Sending

Blir leder for nytt Senter for geopolitikk

Stormaktsrivaliseringen mellom USA og Kina blir stadig mer intens og påvirker verden. Hvordan påvirkes Norge av hva som skjer? Det skal det nye Senter for geopolitikk studere nærmere, under ledelse av Ole Jacob Sending.  

Ole Jacob Sending får ansvaret for forskningen på geopolitikk og konsekvenser for Norge.
Ole Jacob Sending får ansvaret for forskningen på geopolitikk og konsekvenser for Norge.Foto: NUPI
Christina Kullmann Five

Torsdag ble Norges nye Senter for geopolitikk åpnet, med et seminar om nettopp geopolitikk. Senteret skal styrke kunnskapen om internasjonale maktforhold og stormaktenes posisjoner og hvordan dette påvirker Norges interesser og politikk.

Senteret vil ledes av NUPIs forskningssjef Ole Jacob Sending, som vil få hjelp av noen av landets fremste forskere på sikkerhets- og geopolitikk.

Prosjektet finansieres av Utenriksdepartementet gjennom Forskningsrådet.

Senteret er et partnerskap mellom Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), Fridtjof Nansens Institutt, Institutt for Forsvarsstudier, Universitetet i Tromsø og Universitetet i Oslo, og skal foregå over seks år.

− Fakta må ha makta, og makta trenger fakta, sa utenriksminister Espen Barth Eide da han åpnet senteret. Han understreket at forholdet mellom Kina og vesten er det største som skjer i geopolitikken i verden nå, og at det er stort behov for kunnskap om rivaliseringen mellom de to for å sikre Norges interesser.

Hele seminaret kan du se her.

Omtalte personer

Ole Jacob Sending

Forskningssjef NUPI, leder for Senter for Geopolitikk
Dr.polit (Universitetet i Bergen, 2004)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00