Forsker kritisk til to-prosentmål: – Kun nok til å fylle gapene

Da Støre åpnet Leangkollen sikkerhetskonferanse mandag, kom han med klar beskjed til det norske samfunnet om at det vil kreve harde budsjettprioriteringer for å styrke Forsvaret fremover. − Norge har pengene, men mangler den politiske vilje, sier professor ved IFS, Øystein Tunsjø.

Under Leangskollen sikkerhetskonferanse forslo professor ved IFS, Øystein Tunsjø, å kutte norske investeringer i kinesiske selskaper for å finansiere styrkingen av Forsvaret.
Under Leangskollen sikkerhetskonferanse forslo professor ved IFS, Øystein Tunsjø, å kutte norske investeringer i kinesiske selskaper for å finansiere styrkingen av Forsvaret.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Nora Didriksen

− Dette er min beskjed til det norske samfunnet: Det er to områder hvor vi vet vi som et samfunn må investere mer i de kommende årene. Det er i helse- og omsorgstjenestene og det er i militær kapasitet. Og i begge disse sektorene, beklageligvis, går ikke prisene ned. Prisene går opp. Så vi må bruke mer på noe som sannsynligvis kommer til å bli dyrere. Hvis denne ligningen skal gå opp må vi gjøre tøffere prioriteringer.

Slik åpnet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) den årlige Leangkollen sikkerhetskonferanse mandag. Støre understreket i sin åpningstale regjeringens mål om å nå Natos to-prosentmål i 2026, muligens tidligere. Han påpekte at å styrke Forsvaret vil kreve harde prioriteringer i budsjettene fremover.

Man har ikke den politiske viljen til å investere i forsvaret i en tid hvor veldig mye er i endring.

Øystein Tunsjø
Professor, IFS

Altinget logoForsvar
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om forsvar samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00