Debatt

Høisæther: Innlegget om Den Gamle Krigsskole har ikke helt rot i virkeligheten

Når Harald Høiback beskriver salgsprosessen for Den Gamle Krigsskole, har han et godt retorisk poeng – men det har ikke helt rot i virkeligheten, skriver Ole Rikard Høisæther, generalsekretær i Oslo Byes Vel, i et svar på Harald Høibacks spaltistinnlegg 19. september.

Den Gamle Krigsskole kom aldri ut på det kommersielle markedet, selv om både megler, takst og salgsprospekt var på plass. Bare tanken på et salg av et nasjonalt kulturminne av denne dimensjonen ble av mange oppfattet som absurd, skriver Ole Rikard Høisæther, generalsekretær i Selskabet Oslo Byes Vel.
Den Gamle Krigsskole kom aldri ut på det kommersielle markedet, selv om både megler, takst og salgsprospekt var på plass. Bare tanken på et salg av et nasjonalt kulturminne av denne dimensjonen ble av mange oppfattet som absurd, skriver Ole Rikard Høisæther, generalsekretær i Selskabet Oslo Byes Vel.Foto: Tor Erik Schrøder/NTB
Ole Rikard Høisæther
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Professor Harald Høibacks spaltistinnlegg i Altinget om forsømmelsen av militære kulturminner her i landet er både tankevekkende og betimelig. Når det gjelder salgsprosessen for Den Gamle Krigsskole i Tollbugata 10 i Oslo har han et godt retorisk poeng, men ikke helt med rot i virkeligheten. Det er ikke riktig at «...Forsvarsdepartementet ikke fant noen kommersielle aktører som ville ha rakkelet.»

Takket være aktivister fra kulturminnevernet (Selskabet for Oslo Byes Vel) og Forsvaret (Krigsskolen Alumni og Kadettsamfundet) ble salgsprosessen og tømmingen av uerstattelig antikvarisk inventar i Tollbugata 10 stoppet og satt på vent høsten 2019. Eiendommen kom aldri ut på det kommersielle markedet, selv om både megler, takst og salgsprospekt var på plass. Bare tanken på et salg av et nasjonalt kulturminne av denne dimensjonen ble av mange oppfattet som absurd. 

Les også

Grunn til å tro at det var reelle interessenter

Stiftelsen Den Gamle Krigsskole ble etablert av de nevnte aktørene i desember 2019 med formål å overta eiendommen på vegne av allmennheten. Dette samfunnsoppdraget vant stadig flere tilhørere i det politiske miljøet etter at stiftelsen over lengre tid hadde drevet betydelig lobby-virksomhet. I desember 2020 vedtok et enstemmig Storting å be Forsvarsdepartementet om å overdra eiendommen til stiftelsen for en symbolsk sum. 

Vi hadde hele tiden grunn til å tro at det var reelle interessenter for å kjøpe eiendommen blant kommersielle eiendomsaktører i Oslo.

Ole Rikard Høisæther
Generalsekretær, Oslo Byes Vel

Kampen for å nå dette målet hadde pågått siden sommeren 2018, først for at Staten skulle beholde Tollbugata 10, deretter for å sikre kulturminnet for fellesskapet. Vi hadde hele tiden grunn til å tro at det var reelle interessenter for å kjøpe eiendommen blant kommersielle eiendomsaktører i Oslo.

Nå er stiftelsen i gang med den kritiske rehabiliteringen basert på innsamlede midler. Vi trenger fremdeles betydelige beløp, og vi mener støtte fra det offentlige er mer enn berettiget.

Målet er at Norges viktigste og vakreste rokokko-palé fra 1700-tallet skal åpne sine dører for alle som vil oppleve dette unike kulturminnet. 

Les også

Omtalte personer

Harald Høiback

Oberstløytnant, professor og forskningssjef ved Forsvarets museer
Mastergrad i historie fra University of Glasgow og doktorgrad i filosofi fra Universitetet i Oslo.

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00