Analyse av 
Thomas Lauritzen

Hvem blir Stoltenbergs etterfølger? «Ideelt sett en kvinne. Men bare hvis det er den rette kvinnen»

Innsidere i NATOs hovedkvarter utelukker ikke Mette Frederiksen som ny generalsekretær, selv om en dansk leder ikke virker opplagt akkurat nå. Jens Stoltenberg kan bli bedt om å holde ut litt lenger for å gi mer tid til å finne den rette erstatteren i en farlig situasjon.

«Ideelt sett hadde det vært fint å utnevne en kvinne denne gangen. Men bare hvis det er den rette kvinnen», sier Nato-kilder til Altinget. Mette Frederiksen er nevnt, men kilder lurer på om hun faktisk er interessert.  
«Ideelt sett hadde det vært fint å utnevne en kvinne denne gangen. Men bare hvis det er den rette kvinnen», sier Nato-kilder til Altinget. Mette Frederiksen er nevnt, men kilder lurer på om hun faktisk er interessert.  Foto: Wolfgang Rattay / REUTERS / NTB
Thomas Lauritzen

BRUSSEL: «Hvis jeg kan gjøre en forskjell i forhold til den oppgaven, så er det det viktigste jeg kan gjøre i mitt liv.»

Disse ordene fra Jens Stoltenberg i fjor vår er verdt å huske når ryktene om hans avgang og mulige erstattere svirrer i disse dager – noen av dem til og med med statsminister Mette Frederiksen som et av navnene som nevnes.

Frederiksen virker som et «noe prematurt» om «ikke umulig» forslag, sier flere nåværende og tidligere ikke-danske diplomater i alliansen: «Men er hun interessert i det hele tatt?», spør de.

Altinget logoForsvar
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om forsvar samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00