Nå er Sverige fullverdig medlem av Nato

Sveriges statsminister Ulf Kristersson overleverte torsdag ettermiddag tiltredelsesdokumentet til USAs utenriksminister. Sverige blir med det Natos 32. medlemsland.

USAs forsvarminister Antony Blinken tar i mot og aksepterer Sveriges instrument for medlemskap i Nato, fra svenskenes statsminister Ulf Kristersson. Seremonien foregikk i Washington torsdag. 
USAs forsvarminister Antony Blinken tar i mot og aksepterer Sveriges instrument for medlemskap i Nato, fra svenskenes statsminister Ulf Kristersson. Seremonien foregikk i Washington torsdag. Foto: REUTERS/Amanda Andrade-Rhoades/NTB
Axel Hyttnäs Telin

Like før klokken 17.30 overrakte statsministeren det som kreves for at Sverige skal bli medlem av Nato.

– Gode ting kommer til dem som venter, sa USAs utenriksminister Antony Blinken på en pressekonferanse i Washington D.C.

– Med denne mottakelsen ønsker jeg å være den første til å ønske Sverige velkommen til Nato.

Ulf Kristersson kaller dagens dato «en virkelig historisk dag».

– At Sverige blir med i Nato er ikke slutten på noe, men begynnelsen på noe nytt. Jeg ser frem til å gjøre verden tryggere og friere sammen med USA og resten av Natos medlemsland, sier Kristersson.

I Norge var statsminister Jonas Gahr Støre og Finlands president Alexander Stubb på den store forsvarsøvelsen Nordic Response i Finnmark. 

Alexander Stubb og Jonas Gahr Støre ringer Ulf Kristersson torsdag. De to besøker militærøvelsen Nordic Response.
Alexander Stubb og Jonas Gahr Støre ringer Ulf Kristersson torsdag. De to besøker militærøvelsen Nordic Response. Foto: Cecilie Kverme / Statsministerens kontor

Idet nyheten kom om at Nato-medlemskapet til Sverige er på plass, ringte Støre og Stubb til Sveriges statsminister og gratulerte med dagen.

– Dette er en historisk dag. At Finland og Sverige nå er medlem av Nato knytter oss enda sterkere sammen, det er viktig for vår sikkerhet, og det er viktig for Nato og for Norden. Gjennom blant annet felles militærøvelser skal vi fortsette å styrke vårt sikkerhetspolitiske samarbeid med Finland, sier statsminister Støre i en pressemelding fra Regjeringen.

Også Natos generalsekretær Jens Stoltenberg gledet seg over utvidelsen av alliansen. 

– Dette er en historisk dag. Sverige tar nå sin rettmessige plass ved Natos bord med likeverdig mulighet til å prege Natos politikk og beslutninger. Etter over 200 år utenfor allianser kan nå Sverige få beskyttelse under Artikkel 5, den ultimate garanti for Alliansens fred og sikkerhet, uttrykker han i et presseskriv.

– Et tryggere land

Lederen for Socialdemokraterna, Magdalena Andersson, ønsker medlemskapet velkommen.

– Sverige er nå medlem av Nato, og dermed er vi et tryggere land. Vi har et sterkere forsvar av vårt kjære Sverige. En bedre mulighet til å forsvare vår frihet, vårt demokrati og vår måte å leve på», skriver Andersson på X. 

«Endelig», skriver Liberalernas leder Johan Pehrson og fortsetter:

– Sverige som Nato-medlem er nå i ferd med å bli en realitet. Friheten må forsvares, og det kan vi gjøre best sammen. Alene er ikke sterkt. En vakker dag i en farlig verden.

Kristdemokraternas leder Ebba Busch skriver:

– I 75 år har Nato vært den viktigste garantisten for fred og sikkerhet i vår del av verden. Alene er ikke sterkt. I dag legger vi over 200 år med alliansefrihet bak oss og bygger sikkerhet sammen med 31 allierte land.

Riksdagspolitiker: «Ble som det ble»

Ikke alle i svensk politikk er like fornøyde med Sveriges inntreden i Nato. Vänsterpartiets forsvarspolitiske talsperson Hanna Gunnarsson er blant kritikerne.

– Det ble som det ble. Vi legger nå en rekke prinsipper bak oss, men vi må ikke hvile på laurbærene. Vi må fortsette å bygge et sterkt svensk totalforsvar, og vi må fortsette å være et land som har en egen stemme i verden for fred, menneskerettigheter og utvikling, skriver hun på X.

---

Denne saken ble først publisert i svenske Altinget, og er oversatt av Veslemøy Østrem.

Omtalte personer

Ulf Kristersson

Sveriges statsminister, partileder, Moderaterna
økonomi (Uppsala universitet, 1988)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024