NSM-utvalget leverer sin rapport til Mehl

Fredag kommer en vurdering av Nasjonal sikkerhetsmyndighets omstridte leieavtale på Fornebu.

Fredag får justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) overlevert NSM-utvalgets rapport.
Fredag får justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) overlevert NSM-utvalgets rapport.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Frode Andresen

Fredag ettermiddag skal justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) avholde en pressekonferanse i forbindelse med at hun mottar rapporten fra NSM-utvalget.

Pressekonferansen finner sted klokken 13 i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo, og rapporten skal overleveres av utvalgsleder Svein Gjerdrem.

Rapporten omhandler omstendighetene rundt leie- og låneavtaler som ble inngått i forbindelse med Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) leie av lokaler i Snarøyveien 36 på Fornebu.

Utvalget har fått i oppgave å kartlegge det faktiske hendelsesforløpet, gi en vurdering av relevante sider av saken og eventuelt legge frem anbefalinger og læringspunkter.

I tillegg til utvalgsleder Gjerdrem, sitter tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch og administrerende direktør i Revisorforeningen, Karen Kvalevåg, i utvalget.

Sofie Nystrøm (midten) gikk av på dagen i desember.
Sofie Nystrøm (midten) gikk av på dagen i desember. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

NSM-direktøren gikk av

Det var i desember at daværende direktør for NSM, Sofie Nystrøm, gikk av på dagen. Dette som følge av at NSM inngikk en avtale med utleier Norwegian Property om å låne 200 millioner kroner.

Pengene ble brukt til sikkerhetsmessige tilpasninger i bygget, modernisering av IKT-utstyr og møbler med mer, ifølge NSM.

Lånet har blitt karakterisert av Mehl som grunnlovsstridig.

Les også

Konflikter

Saken har kastet lys over flere konflikter:

Nystrøm mener at det har blitt inngått lignende leieavtaler tidligere og at de har holdt departementet orientert om avtalen, mens Justisdepartementet mener at leieavtalen er ulovlig og at de ikke har blitt holdt orientert.

I tillegg gjorde Finansdepartementet det klart at de mener at Justisdepartementet også har noe ansvar i saken. De mener at departementet burde ha stilt flere spørsmål og fulgt opp NSM tettere i prosessen, noe de mener kunne ha bidratt til å avdekke og eventuelt avverge regelbrudd i saken.

Omtalte personer

Emilie Enger Mehl

Justis- og beredskapsminister (Sp), stortingsrepresentant
master, rettsvitenskap (Universitetet i Oslo, 2017)

Sofie Nystrøm

Master's Degree, Computer Sciences, Information Security (Purdue University)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00