Sterke reaksjoner etter Vänsterparti-uttalelse om forhandlinger med Putin

Ingen alternativer bør utelukkes for å oppnå fred i Ukraina – heller ikke forhandlinger med Putin. Det sa Marta Aguirre, fjerdekandidat for Vänsterpartiet i EU-parlamentsvalget, i en debatt tirsdag. – Jeg er sjokkert, svarte Liberalernas førstekandidat Karin Karlsbro. 

RASER: Liberalernas førstekandidat Karin Karlsbro, som i siste mandatperiode har vært folkevalgt til EU-parlamentet, raser mot Vänsterpartiet etter en uttalelse om fredsforhandlinger mellom Russland og Ukraina. Nå inviterer hun Vänsterpartiets førstekandidat Jonas Sjöstedt til en egen debatt om Ukraina.
RASER: Liberalernas førstekandidat Karin Karlsbro, som i siste mandatperiode har vært folkevalgt til EU-parlamentet, raser mot Vänsterpartiet etter en uttalelse om fredsforhandlinger mellom Russland og Ukraina. Nå inviterer hun Vänsterpartiets førstekandidat Jonas Sjöstedt til en egen debatt om Ukraina.Foto: Philippe Stirnweiss/Europaparlamentet
Charlotta Asplund Catot

Tirsdag arrangerte Europaparlamentet en debatt på Kulturhuset i Stockholm, der de svenske partienes toppkandidater i EU-parlamentsvalget møttes.

Vänsterpartiets toppkandidat Jonas Sjöstedt hadde imidlertid ikke anledning til å delta, og ble i debatten erstattet av kandidat nummer fire på partiets stemmeseddel, Marta Aguirre.

Hun var kritisk til de andre debattdeltakernes syn på støtten til Ukraina. 

Jeg mener at å tvinge noen til å gi slipp på et land gjennom en fredsforhandling, ikke er å gi slipp på hjelpen til Ukraina.

Marta Aguirre
4. kandidat til EU-parlamentet, Vänsterpartiet

– Jeg synes det er utrolig tragisk at fredstanken er totalt død i dette panelet. For hver dag som krigen ikke tar slutt, dør folk, sa hun.

– Vi må på alle måter stoppe krigen. Og vi må få Russland til å sette seg ned og forhandle om hvordan det skal bli etter krigen, sa hun og understreket at alle veier til en slutt på krigen må utforskes.

– Altså, hva skjedde etter 1918? Da Tyskland følte seg så feilfordelt at de senere gikk til en andre verdenskrig. Vi ønsker ikke å se den samme utviklingen, sa Aguirre. 

Les også

– Ekstremt alvorlig

Uttalelsen vakte sterke reaksjoner blant de andre debattantene.

– Jeg er sjokkert over det du fra Vänsterpartiet sier om at vi skal forhandle med Putin. Er du klar til å forhandle om Sveriges fred og frihet? Hvilket annet lands fred og frihet er du villig til å forhandle om? spurte Liberalernas toppnavn Karin Karlsbro. 

Det finnes bare én løsning på denne krigen. Og det er at Putin ber sine soldater om å forlate Ukraina.

Karin Karlsbro
1. kandidat til EU-parlamentet, Liberalerna

– I løpet av de to årene siden 24. februar 2022 er det faktisk første gang jeg har hørt noe slikt bli sagt, sa hun.

Moderaternas toppnavn Tomas Tobé reagerte også sterkt.

– Jeg håper virkelig at dette er en tabbe fra Vänsterpartiet. Det er ekstremt alvorlig hvis vi nå har et svensk parti i Sverige som sier at vi skal ha fredsforhandlinger med Putin, sa han.

– Jeg tror det der er virkelig farlig. Og er det noe jeg har lært, og spesielt mine baltiske kolleger, så er det at man ikke kan forhandle med denne despoten. Han er ikke interessert i en løsning, sa Tobé.

Socialdemokraternas toppkandidat Heléne Fritzon var enig.

– Det er klart at vi jobber for fred i Europa. Derfor må vi få slutt på krigen i Ukraina. Men tiden er absolutt ikke inne for forhandlinger med Putin. La meg være tydelig på det, sa hun. 

Inviterer Sjöstedt til egen Ukraina-debatt

Men Marta Aguirre sto ved sin uttalelse.

– Jeg mener at man må utforske alle veier. Jeg mener at å tvinge noen til å gi slipp på et land gjennom en fredsforhandling, ikke er å gi slipp på hjelpen til Ukraina, ikke å gi slipp på å fortsette å sende våpen, å fortsette å sørge for at de kjemper for sine rettigheter, sa hun.

Liberalernas Karin Karlsbro, som etter debatten sendte en invitasjon til Jonas Sjöstedt til å møtes i en debatt om Ukrainas vei til fred og frihet, understreket at det ikke finnes noe å forhandle om.

– Det finnes bare én løsning på denne krigen. Og det er at Putin ber sine soldater om å forlate Ukraina, sa hun.

 

---

Denne saken ble først publisert i svenske Altinget. Den er oversatt og tilrettelagt av Ingrid Skovdahl.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00