Analyse av 
Veslemøy Hedvig Østrem

To må gå, to får bli – dette er Støres vanskelige dilemma

En synlig oppgitt statsminister Støre skjerper inn reglene for sine statsråder etter utenriksminister-krisen onsdag. Men det alle lurer på, er hvordan fire saker kan få så ulikt utfall. To av Støres mest betrodde balanserer videre på en knivsegg. 

Onsdag ettermiddag redegjorde Jonas Gahr Støre for hvilke nye regler han vil innføre for sine statsråder og statssekretærer. Det er fjerde gang han må svare for statsråders habilitet siden juni. 
Onsdag ettermiddag redegjorde Jonas Gahr Støre for hvilke nye regler han vil innføre for sine statsråder og statssekretærer. Det er fjerde gang han må svare for statsråders habilitet siden juni. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Veslemøy Hedvig Østrem

Kommer det noen flere luskende med inhabilitetsbekjennelser nå, tror jeg statsminister Jonas Gahr Støre stikker til skogs og blir der en stund.

For en fadesesommer for en allerede hardt prøvet regjeringssjef: Fire strake inhabilitetessaker på tre måneder må være ny rekord i norsk politikk. Ja, trolig nærmer vi oss internasjonal inhabilitetsrekord med Brenna og Trettebergstuen i juni, Borten Moe i juli – og nå Anniken Huitfeldt. 

For et par uker siden kom nyheten om at Erna Solbergs ektefelle Sindre Finnes hadde laget lister over egnede Høyrefolk som burde overta for det han mente var udugelige Ap-folk i offentlige styrer. Og med det forsvant noe av presset mot Støres mannskap – for hvordan kunne noen nå påstå at inhabilitet og dårlig rolleforståelse var et tegn på en ukultur i hans regjering? 

Altinget logoForsvar
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om forsvar samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00