Debatt

Astrid Hoem: Det tok ti år før vi snakket sant om terrorangrepene – den samtalen er vi ikke ferdige med

I år har jeg vært i en 30-årsdag uten bursdagsbarn. Jeg var i et bryllup som manglet en bestevenn på dansegulvet. Det er ikke unikt for meg. For alle som ble fratatt noen 22. juli treffer sporene etter hvor de levde livene skulle vært hardt, og mange ganger i løpet av et år. 22. juli er hver eneste dag. For vi lever livene våre uten dem, selv om vi ikke vil, skriver AUF-leder Astrid Hoem. 

Astrid Hoem taler under 22. juli-markeringen ved regjeringskvartalet lørdag morgen. I år er det tolv år siden terrorangrepet. – Kampen mot ekstremisme må vi ta hver dag, skriver hun i Altinget. 
Astrid Hoem taler under 22. juli-markeringen ved regjeringskvartalet lørdag morgen. I år er det tolv år siden terrorangrepet. – Kampen mot ekstremisme må vi ta hver dag, skriver hun i Altinget. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Astrid Hoem
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

En mamma som mistet datteren sin fortalte meg at hun kunne se på oss som overlevde at vi var blitt eldre. Men når hun i et glimt på gata ser noen som ligner sin egen datter er det alltid noen som er 17 år, aldri 29 år. For datteren blir ikke eldre. Ingen av de 77 vi mangler, blir eldre. Alt det de skulle ha vært i dag, ble tatt fra oss. De ble nekta resten av sine liv.

I år er nesten alle barneskoleelever født etter 2011. De som starter i syvende til høsten, er de eneste som ble født samme år som det største terrorangrepet i fredstid i Norge. Jo flere nye generasjoner som vokser opp uten egne minner fra terrorangrepet 22. juli, jo viktigere er det at vi snakker sant om hva som skjedde og hvorfor. At vi minnes de som ble drept, men at vi også snakker om hvorfor de ikke er her mer.

Det tok ti år 

Det skulle ta ti år før man skikkelig fikk snakka om det politiske oppgjøret med høyreekstremismen og den politiske motivasjonen bak angrepet. Det er ikke en samtale vi er ferdig med. Oppgjøret er ikke en gang og endelig. Oppgjøret mot ekstremismen må vi alle ta hver eneste dag. 

Ingen av de 77 vi mangler, blir eldre. Alt det de skulle ha vært i dag, ble tatt fra oss. De ble nekta resten av sine liv.  

Astrid Hoem
Leder i AUF

Det startet ikke med bombing i regjeringskvartalet eller skytinga på Utøya. Det startet med at hatet fikk bygge seg opp. At skillet mellom oss og dem ble så sterkt, at noen mente det var grunn til å ta liv. Det starta med tanker. Som ble formulert til ord. Som ble til handlinger. Som ble til drap.

For selv om kun de som skader og dreper er ansvarlig for handlingene, er det flere som deler holdningene. Da betyr ordene vi bruker noe. Ord kan brukes til å dele inn i oss og dem, sånn at vi ikke lengre kjenner oss igjen i hverandre – vi blir ikke lengre et vi. Slik brytes menneskeverdet ned. Når vi ikke lengre kjenner oss igjen i hverandre fordi vi elsker annerledes, tror annerledes eller ser annerledes ut – da får hatet festet seg. Det har vi sett for mange ganger gjennom historien vår. 

Les også

Startet med konspirasjonsteoriene

Andre verdenskrig starta ikke med konsentrasjonsleire. Det startet med at konspirasjonsteoriene mot jøder fikk fotfeste blant vanlige folk.

Er det noe vi vet fra historien vår, så er det at det ekstreme kan snike seg inn i hverdagen vår, uten at vi har klart å stanse det. For ekstremisme viser seg ikke bare i skudd, den kan vise seg i maktens korridorer. Ekstremismen viser seg ikke bare i bomber, men kamuflert i formelt språk. Som fjerner rettigheter. Innskrenker demokratiene våre. Forvitrer friheten vår.

Ekstremisme viser seg ikke bare i terror. Den kan vise seg rundt middagsbordet der du og jeg sitter. I samtaler som bryter ned menneskeverdet til andre. Den kan vise seg i kommentarfeltet. I meldingsinnboksen. I brev i posten.

Demokratisk tilbakegang

I år er det flere mennesker som lever i diktaturer enn i demokratier. 35 år med demokratisk fremgang har blitt tilbakestilt bare i løpet av de siste årene. 

Andre verdenskrig starta ikke med konsentrasjonsleire. Det startet med at konspirasjonsteoriene mot jøder fikk fotfeste blant vanlige folk.

Astrid Hoem
Leder i AUF

For første gang i vår generasjons levetid har vi en brutal angrepskrig på kontinentet vårt, drevet fram av konspirasjonsteorier og propaganda.

Skeive, kvinner og folk som er mørkere i huden enn meg verden over, opplever angrep etter angrep på deres frihet til å være seg selv.

Alt dette henger sammen. Det er en normalisering av det ekstreme.

Tre terrorangrep

For tolv år siden ble vi bomba, skutt og drept fordi vi var på jobb for demokratiet i regjeringskvartalet og fordi vi var AUF-ere på sommerleir.

For fire år siden ble Johanne Ihle Hansen drept, og terroren kom til Al-Nor Moskeen fordi én hatet muslimer og mente han hadde rett til å ta liv.

For ett år siden ble regnbue og glitter erstatta med skudd, fordi noen mente det var farlig at folk elsker hverandre og er dem de er.

Hver eneste gang etter terrorangrepene de siste tolv årene har vi lovet aldri igjen. 

Vi må sammen kjempe for at det ikke skal skje igjen. Ikke mer terror. Ikke mer normalisering av det ekstreme. 

Astrid Hoem
Leder i AUF

Forny roseløftet!

Jeg husker første gangen du lovet det. Fordi vi så deg i rosetoget. Du har ikke lov til å glemme hva du følte, og hva du lovte oss da. Du løfta rosa di og lovte oss aldri mer. Det løftet trenger vi at du holder.

Skal vi sammen klare å holde løftet, så kan vi ikke lukke øynene våre. Vi kan ikke lukke øynene våre når autoritære krefter får fotfeste i verden rundt oss. Når demokratiene er på tilbakegang. Når rasismen og hatet mot skeive sklir inn i hverdagspraten i lunsjen.

For utviklinga skjer ikke i hemmelighet og i mørke. Den skjer i fullt dagslys. Rett foran øynene på oss.

Vi må sammen kjempe for at det ikke skal skje igjen. Ikke mer terror. Ikke mer normalisering av det ekstreme. Vi trenger mer enn noen gang at vi alle er med på å skrive historien. At vi løfter rosene våre og fornyer løftet vårt:

Aldri glemme, men også aldri tie. 

Omtalte personer

Astrid Hoem

Leder, Arbeidernes ungdomsfylking
Bachelor, utviklingsstudier med fordypning i samfunnsgeografi (Universitetet i Oslo, 2017)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00