Endrer tilskuddet til fastlegene – Legeforeningen er kritisk

Fra 1. mai skal basistilskuddet til fastlegene tilpasses pasientenes kjønn, alder, utdanning og bruk av legetjenester. Legeforeningen mener den nye ordningen ikke er treffsikker nok, og at den stimulerer til lengre pasientlister.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har styrket fastlegeordningen med 480 millioner fra 1. mai, som gir en helårseffekt på 720 millioner. Tirsdag presenterte hun endringer i basisfinansieringen som skal gi fastlegene bedre betalt for pasienter som krever mer.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har styrket fastlegeordningen med 480 millioner fra 1. mai, som gir en helårseffekt på 720 millioner. Tirsdag presenterte hun endringer i basisfinansieringen som skal gi fastlegene bedre betalt for pasienter som krever mer. Foto: Hanna Johre / NTB
Silje Sjursen Skiphamn

I statsbudsjettet kom det 480 millioner ekstra til fastlegeordningen. Fra 1. mai endrer regjeringen finansieringen av ordningen ved å innføre det de kaller et pasienttilpasset basistilskudd.

– Det vil si at leger som har mange eldre innbyggere, kvinner og innbyggere på listen fra en kommune eller bydel med lavt utdanningsnivå, får mer penger, forklarte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) da hun tirsdag presenterte endringene.

– Grunnen er at vi vet at dette er grupper som har større behov for oppfølging enn snittet, og dem vil vi at legene skal ha mer tid til.