Debatt

KrFU-leder: Ola Borten Moe er i feil parti

Ola Borten Moe (Sp) har helt rett i at Norge bør investere i svensk kjernekraft. Han har bare et problem. Partiet hans stikker kjepper i hjulene for hvert eneste forslag KrF har fremmet for å starte dette arbeidet, skriver KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland.

KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland.
KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland.Foto: Ole Berg Rusten / NTB
Hadle Rasmus Bjuland
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

I fjor vår gjorde KrF et historisk vedtak. Vi ble det første partiet i Norge som tok til orde for å si ja til utbygging av norsk kjernekraft, i tillegg til vi tok til orde for å samarbeide med Sverige for å få fortgang på prosessen. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har hatt mulighet til å sikre flertall for våre forslag, men har heller valgt å stemme dem ned.

Vi står midt i en klimakrise, hvor vi trenger mer utslippsfri energi. Våre utslipp går ut over de som har aller minst. Det blir mer ekstremvær og unaturlige årstider, og dette går hardest utover de fattigste utviklingslandene som har aller minst. FNs klimarapport er krystallklar. Vi klarer ikke nå de internasjonale klimamålene uten at kjernekraft er en del av energimiksen. Norge bør være med på denne utviklingen og ikke sette seg selv på gangen.

På sikt er det viktig kjernekraft er en del av energimiksen, for at vi skal kunne møte det enorme kraftbehovet fremover

Hadle Rasmus Bjuland
Leder i KrFU

Når Ola Borten Moe (Sp) i et debattinnlegg hos NRK argumenterer for kjernekraft høres han ut som en kristendemokrat og ikke en senterpartist. Å vise vei i energipolitikken ligger grunnfestet i vår politiske bevegelse. Kristendemokratene i Sverige sørger nå for at det bygges nye kjernekraftreaktorer i hele Sverige. Kristendemokratene i Finland jobber for å etablere flere små modulere reaktorer. Tyske CDU har tatt selvkritikk og snudd i spørsmålet etter Angela Merkel avviklet driften i sin tid. Jeg tror det er flere årsaker til at kristendemokrater nå leder kampen for å etablere flere kjernekraftverk Norden.

Først og fremst er god energipolitikk også god familiepolitikk. Kristendemokrater er grunnleggende opptatt av å styrke de nære og frie felleskapene, som familien. Det er den viktigste byggeklossen i et samfunn, hvor grunnlaget for et godt liv legges. Når familiene opplever ustabile og høye strømpriser, som går hardt ut over friheten og fleksibiliteten, er det åpenbart at kristendemokrater alltid vil se etter løsninger som kan stabilisere og sørge for lavere strømpriser. Kjernekraft vil ikke løse de akutte strømregningene her og nå – men på sikt er det viktig kjernekraft er en del av energimiksen, for at vi skal kunne møte det enorme kraftbehovet fremover.

Norge har en stor mulighet ved å styrke svensk energisamarbeid. Det vil være et av de viktigste grepene vi kan gjøre for å verne ubygd natur, nå våre klimamål og på sikt billigere strømpris for husholdninger. Borten Moe har bare et problem. Han er i feil parti.

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024