Analyse av 
Silje Sjursen Skiphamn

Må Støre skaffe seg en ny lynavleder?

Hun har fyrt opp halve Nord-Norge og hele Senterpartiet. Statsminister Jonas Gahr Støre kommer til å trenge en politiker som tåler en støyt hvis han må bytte ut helseminister Ingvild Kjerkol.

Helseminister Ingvild Kjerkol har fått mye kjeft, men på Radiumhospitalet i mai hadde hun en god dag på jobben. Da delte hun og statsminister Jonas Gahr Støre ut 6,2 milliarder ekstra til sykehusene.
Helseminister Ingvild Kjerkol har fått mye kjeft, men på Radiumhospitalet i mai hadde hun en god dag på jobben. Da delte hun og statsminister Jonas Gahr Støre ut 6,2 milliarder ekstra til sykehusene.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Silje Sjursen Skiphamn

Lørdag ettermiddag slo lynet nok en gang ned i Støre-regjeringen. Siden VGs avsløring har en rekke privatpersoner, akademikere og journalister saumfart masteroppgaven til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol fra 2021.

Det kommer stadig nye avsløringer om «tekstlikheter», påstander om plagiat og beskyldninger om forskningsjuks. Først gikk Kjerkol karakteristisk hardt ut og avviste at hun og hennes medstudent hadde kopiert noe som helst. Etter hvert innrømte hun rot i redigeringen og sa at «det ikke burde skjedd».

Foreløpig har statsminister Jonas Gahr Støre tillit til helseministeren sin. Han vil vente på gjennomgangen Nord universitet skal gjøre av oppgaven, og det kan ta flere uker. I mellomtiden nekter statsministeren å svare på hva som skjer hvis universitetet konkluderer med at Kjerkol har fusket.

Altinget logoHelse
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om helse samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00