Debatt

Marian Hussein: Jeg lytter gjerne til Tannlegeforeningen

«Av og til er det lurt å lytte, SV», skrev Tannlegeforeningen. Helsepolitisk talsperson og nestleder i SV, Marian Hussein, svarer at hun gjerne lytter. Men hun returnerer også oppfordringen til Tannlegeforeningen: Lytt til det de politiske partiene faktisk sier.

Tannlegeforeningen har beskyldt SV for ikke å lytte til faglige råd når de har prioritert billigere tannhelsebehandling til unge. SVs helsepolitiske talsperson, Marian Hussein, skriver at partiet gjerne lytter til både Tannlegeforeningen og andre når de utformer politikken sin.
Tannlegeforeningen har beskyldt SV for ikke å lytte til faglige råd når de har prioritert billigere tannhelsebehandling til unge. SVs helsepolitiske talsperson, Marian Hussein, skriver at partiet gjerne lytter til både Tannlegeforeningen og andre når de utformer politikken sin.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Marian Hussein
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Tannlegeforeningen oppmuntrer i et innlegg her på Altinget SV til å lytte mer. Til det kan jeg svare: Jeg lytter gjerne.

Tannhelsefeltet er komplisert og komplekst og det er mange hensyn som må tas i prosessen på vei til en full tannhelsereform. Det er også grunnen til at et av SVs viktige gjennomslag i budsjettforandlingene var å få satt ned et tannhelseutvalg som skal gjennomgå tannhelseloven og fremme forslag til hvordan det er mulig å få til det vi ønsker oss: At det skal bli like billig å gå til tannlegen som til alle andre helsetjenester.  

Men jeg returnerer også gjerne oppfordringen: Lytt til det de politiske partiene faktisk sier. SV har gått til valg på en full tannhelsereform, vært tydelige på at det er en av våre høyt prioriterte saker.

Les også

Den første tingen på vei mot en full reform

I Hurdalsplattformen står det: Regjeringen ønsker en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten med mål om å likestille den med andre helsetjenester. Da bør det ikke komme som en overraskelse på Tannlegeforeningen at det er nettopp dette vi jobber mot.

Sånn sett er det viktig å forstå at billig, offentlig tannhelsetjeneste til unge voksne ikke er den ene tingen vi vil gjennomføre. Det er den første tingen vi gjør, på vei mot en full reform.  

Når man skal bygge ut en full, universell reform kan man ikke fortsette å lappe på en ordning som allerede er lappeteppe.

Marian Hussein
Helsepolitisk talsperson i SV

Når man skal bygge ut en full, universell reform kan man ikke fortsette å lappe på en ordning som allerede er lappeteppe. Regelverket for refusjoner er verken forutsigbart eller fullt ut fornuftig slik det er i dag.

I møte med en tannhelselov som trenger gjennomgang og en offentlig tannhelsetjeneste som flere steder er underdimensjonert, har vi startet med noe som er relativt enkelt å rulle ut: Litt flere som omfattes av den offentlige tannhelsetjenesten. Men det betyr jo ikke at vi har tenkt å stoppe der.  

Beklager at ordningen måtte endres

Så vil jeg gjerne beklage at vi ble nødt til å endre på ordningen. ESA-regelverket burde vært tatt høyde for i det opprinnelige vedtaket, og vi skulle også gjerne vært utsettelsen og uklarheten foruten.

ESA-regelverket burde vært tatt høyde for i det opprinnelige vedtaket.

Marian Hussein
Helsepolitisk talsperson i SV

Når det likevel ble som det ble, er jeg veldig fornøyd med at vi fant en alternativ ordning som sikrer billig tannhelse og tilknytning til tannhelsetjenesten for en svært stor gruppe. Dette legger også grunnlaget for å bygge ut og styrke den offentlige tannhelsetjenesten.  

I møte med den enorme muligheten en tannhelsereform er, ønsker vi Tannlegeforeningen med på laget, framfor at private tannleger leter etter muligheter til å stikke kjepper i hjulene for oss. Det er mange gode tiltak vi kan gjøre for å sikre en bedre tannhelsetjeneste som blir tilgjengelig for alle. Da vil vi ha Tannlegeforeningen på laget, og ikke mot oss.  

Gode argumenter for å prioritere unge

Heming Olsen-Bergem peker også i sitt innlegg på at han mener vi har valgt oss feil gruppe å prioritere. SV er enig i at det er flere grupper som kan, og bør prioriteres. Derfor hadde vi også blant annet inkludert både mer midler til TOO-ordningen og til de eldste i vårt alternative budsjett. Det fikk dessverre ikke gjennomslag.  

SV er enig i at det er flere grupper som kan, og bør prioriteres.

Marian Hussein
Helsepolitisk talsperson i SV

Men det er også gode argumenter for å prioritere nettopp unge voksne, selv om det er en gruppe som i utgangspunktet har veldig god tannhelse fra før. For det første er det en aldersgruppe hvor mange har liten inntekt og mange slutter å gå regelmessig til tannbehandling fordi de ikke har råd. Utvidelsen er derfor et viktig helsebidrag til en gruppe med lave inntekter.

For det andre er det et bidrag til å gi den offentlige tannhelsetjenesten en mer variert pasientgruppe. I dag har den offentlige tannhelsetjenesten ansvar for å gi et tilbud til barn og ungdom opp til og med 18 år, psykisk utviklingshemmede i og utenfor institusjon, grupper av eldre, langtidssyke eller uføre i institusjon eller hjemmesykepleie, ungdom som fyller 19 eller 20 i behandlingsåret, ruspasienter og fengselsinnsatte. Å utvide pasientgruppen med i all hovedsak friske, unge mennesker, kan derfor også være et rekrutteringstiltak. 

Det bør ikke herske noe tvil om SVs mål om at en tannhelsereform skal gjennomføres. Dette skal vi gjennomføre med klokskap og politisk styring. Vi trenger sterke fagorganisasjoner med på laget, og Tannlegeforeningen, Fagforbundet og Norsk Tannpleierforening hører alle med der. 

Omtalte personer

Heming Olsen-Bergem

President, Tannlegeforeningen
Tannlege, spesialist oralkirurgi og oralmedisin

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00