MS-forbundet hyller finansministerens åpenhet om sykdommen

I landsmøtetalen fortalte Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum at han har fått MS. – At Vedum i sin posisjon som finansminister står åpent frem offentlig, tror jeg vil ha mye å si for mange med MS, sier generalsekretær i MS-forbundet, Magne Wang Fredriksen. 

I en personlig tale på Senterpartiets landsmøte fortalte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at han har MS. Finansministeren fortalte også at han går på medisiner som gjør at han føler seg helt frisk.
I en personlig tale på Senterpartiets landsmøte fortalte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at han har MS. Finansministeren fortalte også at han går på medisiner som gjør at han føler seg helt frisk.Foto: Joakim Halvorsen / NTB
Silje Sjursen SkiphamnVeslemøy Hedvig Østrem

Valgdagen i 2021 startet Trygve Slagsvold Vedum i en MR-maskin på Hamar sykehus. Året før hadde han fått beskjed om at han har MS. 

På landsmøtet til Sp i Trondheim i dag åpnet partilederen med en privat og dramatisk historie. Det begynte en fredag våren 2020 da han hadde taco-kveld med døtrene. Han kjente seg svimmel og falt om på badegulvet. Sp-lederen endte på akuttmottaket på Hamar sykehus. 

Dette er MS
  • Multippel sklerose (MS) er en kronisk sykdom som angriper sentralnervesystemet, det vil si hjerne og ryggmarg.
  • Sykdom er en kronisk betennelsessykdom der kroppens eget immunforsvar angriper vev i hjernen og ryggmargen.
  • MS viser seg i form av anfall. Mens noen får bare ett eller et fåtall anfall og kan leve stort sett som normalt, vil andre bli sterkt handikappet etter lang tid med sykdommen. 
  • Vanlige symptomer er forstyrrelser i følelsessansen, synsproblemer, lammelser og hukommelses- og konsentrasjonsvansker.
  • Det er vanskelig å forutsi sykdomsforløpet for den enkelte. Sykdommen kan utvikle seg svært forskjellig fra person til person.
  • Rundt 12 000 personer i Norge lever i dag med sykdommen.
  • Hvert år får mellom 500 og 5000 personer i Norge diagnosen.
  • Det er over dobbelt så mange kvinner som menn som har sykdommen.

Kilde: MS-forbundet

Altinget logoHelse
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om helse samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
0:000:00