Slik jobber norske byråkrater for å få innpass i EUs helsesamarbeid

– Vi er avhengig av europeiske løsninger for å være best mulig forberedt til å møte fremtidige helsekriser, sier helseminister Ingvild Kjerkol til Altinget. Regjeringen har derfor startet forhandlinger med EU om hvordan Norge kan koble seg på et nyopprettet helsesamarbeid i Unionen. For norsk legemiddelindustri er samarbeidet positive nyheter. Det åpner muligheter for nye markeder.

Helseminister Ingvild Kjerkhol (Ap) jobber for å&nbsp;gjøre Norge forberedt,&nbsp;dersom det skulle komme en ny pandemi. Dette bildet er tatt under koronapandemien.<br>
Helseminister Ingvild Kjerkhol (Ap) jobber for å gjøre Norge forberedt, dersom det skulle komme en ny pandemi. Dette bildet er tatt under koronapandemien.
Foto: Javad Parsa / NTB
Christina Kullmann Five

Fakta

Hva er HERA?

HERA er ett av hovedgrepene EU har tatt for å bygge opp en felles helseunion (se egen fatkaboks). HERA er et eget direktorat under EU-kommisjonen. HERA skal blant annet sikre beredskap, forskning og utvikling innen helsesektoren, forbedre EUs helsesikkerhetskoordinering. De skal også utvikle, produsere, anskaffe, lagre og rettferdig fordele medisinske mottiltak før og under en helsekrise, samt forsterke den globale helseberedskapsarkitekturen.

 

– Norge har kjent på sårbarheten av å stå utenfor EU i håndteringen av pandemien. Globale verdikjeder, begrenset produksjonskapasitet og anskaffelser av vaksiner er eksempler på utfordringer Norge ikke kan

Altinget logoHelse
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om helse samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her
0:000:00