Sp tar en Høyre: Fjerner 12 ukers abortgrense fra programmet
Det står ingenting om grense for selvbestemt abort i utkastet til nytt partiprogram for Senterpartiet. – Det ville blitt feil å legge inn det nå, sier leder i programkomiteen, Anne Beathe Tvinnereim.
Silje Sjursen Skiphamn
Nisjeredaktør HelseI det forrige programmet står det at Sp vil videreføre dagens abortlov med selvbestemt abort frem til uke 12. I forslaget til nytt program, som ble lagt frem torsdag, er denne formuleringen fjernet.
Dermed gjør Senterpartiets programkomité det samme som Høyres: De avventer behandlingen av abortloven i Stortinget.
Ifølge leder i programkomiteen og nestleder i Sp, Anne Beathe Tvinnereim, er det en enkel forklaring på hvorfor de gjør dette:
– Våre stortingsrepresentanter stilles fritt i den saken, og saken kommer til å bli behandlet før programmet skal vedtas. Så da ville det blitt feil å legge inn det nå, sier hun til Altinget.
Vedtas i mars
Det endelige programmet for 2025–2029 skal først vedtas på Senterpartiets landsmøte i mars neste år. Tvinnereim er imidlertid åpen for å legge inn noe om abortgrense før den tid hvis det trengs.
– Vi får se hvordan ting lander i Stortinget, men om det er behov for å legge inn en formulering, så kan vi i så fall rekke det før mars, sier hun.
Vi må forholde oss til at det er en ny situasjon etter at en ny abortlov har gått gjennom i Stortinget.
Anne Beathe Tvinnereim
Leder i Sps programkomité
– Men det var ikke naturlig etter at vi hadde lagt frem saken i Stortinget å legge det inn i et programutkast som ikke skulle vedtas før etter saken var votert over.
– Men dere har jo tatt disens i regjeringen basert på det gamle programmet, der formuleringen var med?
– Ja, men nå skal vi lage et nytt program som gjelder fra høsten 2025. Og da må vi forholde oss til at det er en ny situasjon etter at en ny abortlov har gått gjennom i Stortinget, svarer Tvinnereim.
Ingen baktanker
Hun støtter selv en utvidelse av grensen for selvbestemt abort til 18 uker, slik regjeringen har foreslått for Stortinget.
Tvinnereim tror Senterpartiet fortsatt er delt i saken, men at det er et ønske om å ha en ryddig debatt.
– Jeg tror partiet er veldig komfortabel med at stortingsrepresentantene våre stilles fritt i den saken, og at det er der vedtaket skal gjøres, og ikke i vår programprosess, sier hun.
– Det ligger ikke noen baktanke eller ideologi rundt at det ikke er med i programutkastet. Det er et praktisk hensyn fordi saken nå ligger i Stortinget.
Nei, nei, nei, nei
Resten av forslaget til nytt Sp-program er ganske gjenkjennelig når det gjelder helsepolitikk. Konfrontert med et par omformuleringer fra forrige program, bedyrer imidlertid Tvinnereim at det ikke er noen endring i politikk.
«Senterpartiet vil innføre tilbud om følgetjeneste for gravide som har mer enn én times reisevei til fødestedet», sto det i det forrige programmet.
I programutkastet for neste periode, står det at Sp vil «styrke den kommunale jordmortjenesten og følgetjenesten til sykehus for fødende med mer enn én times reisevei».
Dere må ikke legge så mye i sånne ordendringer.
Anne Beathe Tvinnereim
Leder i Sps programkomité
– Går dere bort fra at de som bor én time unna skal få følgetjeneste?
– Nei, nei, nei, nei, nei. Dere må ikke legge så mye i sånne ordendringer, svarer Tvinnereim.
– Vi er veldig opptatt av følgetjenesten og tryggheten til de fødende, og særlig de som bor langt fra sykehus.
«Styrke» er ganske safe
I dag må gravide bo minst 1,5 time unna sykehus for å ha krav på følge av jordmor eller lege når de skal føde. Kvinnehelseutvalget mente at regjeringen burde vurdere å redusere grensen til 1 time, slik Sp foreslo allerede i 2019.
I Nasjonal helse- og samhandlingsplan opprettholdt imidlertid regjeringen grensen på 1,5 time. Bakgrunnen var en utredning Helsedirektoratet hadde gjort av konsekvensene av å redusere den til 1 time.
En endring ville tilnærmet doblet antall fødende som ville hatt krav på følgetjeneste. Det ville økt behovet for jordmødre med opp mot 50 årsverk, og det ville kostet rundt 60 millioner mer i året enn det dagens ordning gjør.
Tvinnereim forsøker å huske hvordan diskusjonen i programkomiteen var samtidig som hun svarer på spørsmål fra Altinget:
– Det handler nok rett og slett om at noen steder fungerer dette, andre steder fungerer det ikke i hele tatt. Så «styrke», det er ganske safe, sier hun.
Ingen endring i politikk
Også når det gjelder sykehusstruktur, er det endringer i formuleringene i det nye programutkastet.
I det gamle programmet sto det at Sp vil «utvikle og styrke det desentraliserte sykehustilbudet i Norge, og avvise endringer i sykehusstrukturen som innebærer sentralisering».
I utkastet til nytt program, er ikke desentralisering nevnt over hodet når det gjelder sykehus.
Det står i stedet at Senterpartiet vil «beholde dagens sykehusstruktur og ha en sykehusstruktur som sikrer beredskap, bosetting og trygghet».
Her har vi rett og slett tenkt at partiet kan klare bedre formuleringer enn det vi gjør.
Anne Beathe Tvinnereim
Leder i Sps programkomité
– Innebærer det at dere har gitt opp å få til mer desentralisering?
– Nei, vet du hva? Her har vi rett og slett tenkt at partiet kan klare bedre formuleringer enn det vi gjør. Diskusjonen er litt sånn mangslungen etter hvor man er i landet. Det er veldig vanskelig å lage en formulering som passer for alle, svarer Tvinnereim.
– Men det er ingen endring i politikk!