Forsker: Formulering om å fase ut «urenset» fossil energi åpner for å forlenge fossilalderen

Hvor kraftfullt språk verden kan enes om når det gjelder fossil energi, er et stridstema i de internasjonale klimaforhandlingene. Kompromisset om at kun «urenset» fossil energi må fases ut eller ned blir sannsynligvis med videre etter COP28 i Dubai.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide under en pressekonferanse på fjorårets klimatoppmøte COP27, sammen med Canadas klimaminister Steven Guilbeault og New Zealands klimaminister James Shaw. Under møtet ble partene enige om å fase ned urenset kullkraft. 
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide under en pressekonferanse på fjorårets klimatoppmøte COP27, sammen med Canadas klimaminister Steven Guilbeault og New Zealands klimaminister James Shaw. Under møtet ble partene enige om å fase ned urenset kullkraft. Foto: AP Photo/Nariman El-Mofty/NTB Scanpix
Elisabeth Bergskaug

Det er et fremmed engelsk begrep som går igjen i dokumenter og forhandlinger i det internasjonale klimadiplomatiet når det er snakk om å fase ned eller fase ut fossil energi. 

Man finner det for eksempel i slutterklæringen fra fjorårets klimatoppmøte i Egypt, som ber partene om å akselerere innsatsen mot å fase ned «unabated» kullkraft. 

Tidligere i år ble G7-landene i sin slutterklæring enige om å akselerere utfasingen av «unabated» fossil energi. 

Altinget logoKlima og Energi
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om klima og energi samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00