Analyse av 
Elisabeth Bergskaug

Han må gjøre det umulige mulig

Fortsatt taper naturen kampen mot de aller fleste samfunnshensyn, og nedbyggingsplanene er store. Hvis alle som holdt innlegg under innspillsmøtet om Norges oppfølging av naturavtalen mente det de sa, får miljøminister Espen Barth Eide en litt mindre umulig jobb med å bremse naturkrisen.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) har ansvaret for å følge opp naturavtalen fra Montreal i regjeringen. Det er et arbeid i bratt motbakke.
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) har ansvaret for å følge opp naturavtalen fra Montreal i regjeringen. Det er et arbeid i bratt motbakke. Foto: Annika Byrde / NTB
Elisabeth Bergskaug

41 ulike samfunnsaktører møttes fredag for å gi sine innspill til en samlet politisk ledelse i Klima- og miljødepartementet om Norges oppfølging av naturavtalen. Den kommer i form av en stortingsmelding neste år.

Samtlige deltakere, fra LO, NHO og KS til Offshore Norge, Norges Skogeierforbund og Norges Bondelag, sa klart og tydelig at de støtter og stiller seg bak den internasjonale naturavtalen som ble inngått i Montreal i desember.

Da møtet var over, smilte en rådgiver i miljøorganisasjonen Sabima fra øre til øre, og kalte det en jubeldag. Tenk at så mange støtter naturavtalen! Og ikke bare det: Mange snakket varmt om tøffere prioritering av arealbruk, strengere krav til naturhensyn, og endringer i plan- og bygningsloven, til rådgiverens store glede.