Spaltist:  
Nils-Ola Widme

Vi er i bakevja – ingen venter på Norge

Norge hadde høy fart. Nå er det EU som leder an. Vi har både fått ny digitaliseringsminister og klimaminister som tilfører regjeringen ny energi, men de har en vanskelig jobb, skriver spaltist og næringspolitisk direktør i Abelia, Nils-Ola Widme. 

I teknologibransjen sier mange at også EU ligger i bakevja. All ny innovasjon og alle de store selskapene ligger utenfor Europa. Veksten stagnerer. Har de rett, er det dobbelt ille for Norge, skriver spaltist Nils-Ola Widme, som tror digitaliseringsminister Karianne O. Tung vil få en vanskelig jobb.&nbsp;<br>
I teknologibransjen sier mange at også EU ligger i bakevja. All ny innovasjon og alle de store selskapene ligger utenfor Europa. Veksten stagnerer. Har de rett, er det dobbelt ille for Norge, skriver spaltist Nils-Ola Widme, som tror digitaliseringsminister Karianne O. Tung vil få en vanskelig jobb. 
Foto: Montasje: Ilja C. Hendel / Ole Berg-Rusten / NTB
Nils-Ola Widme

Når elvene gjør krappe svinger oppstår bakevjer, der vannet renner motstrøms eller står stille i sirkler. Den som havner i bakevja, stopper opp. Kajakkpadlere må bruke kraftige åretak for å komme ut i elva og opp i fart.

Dette illustrerer Norges forhold til vår omverden. Vi hadde høy fart. Vi var langt frempå i klimapolitikkens barndom. Vi var med på utviklingen av både FN og Nato, og våre folk var helt sentrale i utviklingen av både havrett og regulering av sjøfart. 

Spaltister i Altinget EU/EØS

Hver tirsdag skriver noen av våre fremste EU-stemmer om norsk Europa-politikk, EUs utfordringer, samfunnsutvikling og digitalisering. Dette er våre spaltister: 

  • Mathilde Fasting, siviløkonom og idehistoriker, rådgiver i Civita
  • Christian Hambro, privatpraktiserende advokat og skribent
  • Christina Kullmann Five, spesialrådgiver i KS, avdeling for lokaldemokrati, europapolitikk og internasjonalt arbeid, tidligere nisjeredaktør i Altinget EU/EØS
  • Kim Hamre, leder i Ungdom mot EU
  • Siri Sletner, tidligere diplomat, ledet det norske forhandlingssekretariatet for Utenriksdepartementet og har vært ambassadør fra Norge til Tsjekkia, Ungarn og Slovenia.
  • Paal Frisvold, rådgiver i Greenpeace, bystyremedlem for MDG i Oslo, mangeårig rådgiver om EU-spørsmål i Brussel. 
  • Nils-Ola Widme, næringspolitisk rådgiver i Abelia.

Nå er det EU som leder an. I en geopolitisk kappestrid, som dreier seg om alt fra klimapolitikk og naturvern til teknologiutvikling og styrket samarbeid om helsepolitikk. I Norge snakker vi mye om dette. Men vi gjør lite. Vi klarer ikke engang å henge med, og det finnes EU-regler fra 2004, som vi fortsatt ikke har gjennomført.

Nye ministre settes sjakk matt av motkreftene

I teknologibransjen sier mange at også EU ligger i bakevja. All ny innovasjon og alle de store selskapene ligger utenfor Europa. Veksten stagnerer. Har de rett, er det dobbelt ille for Norge.

Norge har nettopp fått både en ny digitaliseringsminister og en ny klimaminister. Begge tilfører regjeringen ny energi, men de har en vanskelig jobb.

Begge kan settes sjakk matt av motkreftene. I regjering har vi Senterpartiet som ifølge ryktene nekter å se bokstavkombinasjonen 'EU' på noen departemental tekst. Utenfor sitter et SV der engasjementet for miljø er høyt, men behovet for å demonstrere motvilje mot 'europeisk storkapital', er enda sterkere.

Digitaliseringsministeren kunne jo utviklet vår digitaliseringsstrategi gjennom å legge seg frempå når EU skal regulere digitale tjenester og digitale markeder. Norge kunne deltatt med full kraft i reguleringen av bedrifter og forbrukeres muligheter til å beskytte sin digitale identitet. Vi kunne bidratt til EUs datastrategi gjennom å utnytte norske industri- og helsedata. Vi kunne ha påvirket lovgivningen om kunstig intelligens. Vi kunne deltatt i EUs industrisatsninger, romsatsning og sikkerhetsinitiativer. Karianne Tung må derimot jobbe frem politikk på alle disse områdene og mer, fra grunnen av. Det vil ta tid. I mellomtiden går naboene våre i gang med neste fase.

Karianne Tung må jobbe frem politikk fra grunnen av. Det vil ta tid. I mellomtiden går naboene våre i gang med neste fase.  

Nils-Ola Widme
Næringspolitisk direktør, Abelia, spaltist i Altinget EU/EØS

Klimaministeren er i en lignende posisjon. Han vil måtte slite med å finne på nye tiltak for klimakutt, som faktisk endrer forbruksmønstre og næringsstruktur. Heldigvis har EU utviklet taksonomi og rapporteringskrav, som sakte men sikkert vrir bedriftenes strategier og investeringer i klimavennlig retning. Fit for 55-pakken gjør konkrete tiltak i innen energibruk, bygg, transport, skogvern og bruk av landareal. Vi hører om EUs miljøtiltak i Norge først når det irriterer finansministeren, som nekter å fremme sirkulærøkonomi gjennom momsfritak for brukthandel. Eller når vi oppdager at EU mener alvor, men glemte å sjekke hva som passer for Norge.

Ingen venter på Norge

NHO-president Svein Tore Holsether sa på NHOs årskonferanse at ingen venter på Norge. Det tror jeg er rett. Vi kan fortsette med å gjøre staten stadig mer avhengig av oljepengene, mens andre gjør seg fossilfrie.

Det politiske krafttaket vi trenger for å få Norge ut av bakevja og inn i den politiske hovedstrømmen i Europa kunne selvsagt være medlemskap i EU. Det er lite realistisk. Men Abelia forventer en tydelig strategi for hvordan Norge som utenforland skal kunne henge best mulig med i EUs politikkutvikling. Og vi håper at regjeringens nyeste statsråder vil prøve å ta lederskap også på politikk som handler om noe annet enn å beskytte vår fossile næringsstruktur.

Vi håper at regjeringens nyeste statsråder vil prøve å ta lederskap også på politikk som handler om noe annet enn å beskytte vår fossile næringsstruktur.

Nils-Ola Widme
Næringspolitisk direktør, Abelia, spaltist i Altinget EU/EØS
Les også

Omtalte personer

Nils-Ola Widme

Næringspolitisk direktør, Abelia, styremedlem, Lovdata og Næringslivets Sikkerhetsråd
Jurist, Universitetet i Oslo, Executive MBA i strategisk ledelse, Norges handelshøyskole

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024