Slik jobber regjeringen med å svare på Bidens grønne statsstøttepakke (IRA)

I USA har president Joe Biden åpnet statskassen for de bedriftene som vil produsere miljøvennlig, i USA. EU er redd for at europeiske bedrifter skal flytte ut, og åpner for å gi mer statsstøtte. Hva gjør regjeringen for å holde på norske bedrifter?

Regjeringen har foreslått 100 tiltak som skal bidra til å øke investeringene i grønne verdikjeder. Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) jobber for å svare på Bidens subsidepakke til&nbsp;amerikansk industri.<br>
Regjeringen har foreslått 100 tiltak som skal bidra til å øke investeringene i grønne verdikjeder. Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) jobber for å svare på Bidens subsidepakke til amerikansk industri.
Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Christina Kullmann Five

Den norske regjeringen jobber i tre spor for å møte den økte konkurransen fra USA:

  1. Dialog og forsøk på påvirkning av USA om tilpasning for norske produkter til det amerikanske markedet.
  2. Dialog og forsøk på påvirkning av EUs respons på USAs pakke.
  3. Vurdering av hvilke virkemidler regjeringen kan bruke selv.

Dette opplyste næringsminister Jan Christian Vestre til Ane Breivik (Venstre) i et skriftlig svar til Stortinget denne uken. Breivik lurte på hvordan regjeringen vil møte utviklingen med et gryende subsidiekappløp for grønn industri mellom Europa og USA.

Kontakt med USA

Joe Bidens Inflation Reduction Act (IRA) er en lov som gir 369 milliarder dollar i industriell subsidieordning til blant annet produsenter av grønn teknologi. Hensikten er å booste amerikansk næringsliv og dra USAs industri over i det grønne skiftet. Men den får samtidig konsekvenser for det konkurrerende europeiske markedet. Særlig utsatt er eksempelvis batterifabrikker, produksjon av grønn ammoniakk og hydrogen. 

Regjeringen er i tett kontakt med amerikanske myndigheter for å forhindre at Norge faller utenfor mulige løsninger. Næringsministeren vil reise til Washington den 13. mars, for å følge opp norske interesser. 

– I dialogen med USA er vi opptatt av at norsk næringsliv skal få delta i verdikjeder som kvalifiserer til amerikanske subsidier, på lik linje med næringslivet hos partnere som EU, Japan og Storbritannia, skriver Vestre i svaret til Stortinget.

Påvirkning av EU

Vestre oppgir at regjeringen også jobber aktivt for å påvirke EU svar på USAs subsidiepakke. Regjeringen ønsker en felles europeisk løsning for å møte den økte konkurransen fra USA. Likevel ønsker han ikke at svaret skal være å pøse ut mer penger.

– Norge er tilhenger av frihandel og internasjonalt samarbeid. En viktig jobb for Norge i dialogen med andre land er å bidra til å hindre en utvikling der vi risikerer subsidiekappløp og handelshindringer. Det vil kunne ramme en liten, åpen økonomi som den norske hardt, skriver Vestre i svaret til Stortinget.

En viktig jobb for Norge i dialogen med andre land er å bidra til å hindre en utvikling der vi risikerer subsidiekappløp og handelshindringer. Det vil kunne ramme en liten, åpen økonomi som den norske hardt.

Jan Christian Vestre
Næringsminister (Ap)

Regjeringen mener at privat kapital skal ta hovedbyrden med det grønne skiftet, men at staten skal stille opp med risikoavlastning og sørge for gode rammevilkår som bidrar til å realisere gode industriprosjekter.

Norge har gjennom EØS-avtalen flere samarbeidsflater med EU, og regjeringen jobber med å inngå et industripartnerskap med EU.

– Jeg har nettopp vært i møte i regi av EUs batteriallianse, og jeg har deltatt i EUs ministermøte i Stockholm. IRA var på dagordenen begge steder, skriver Vestre. 

Les også
Hva er EUs plan?

Som svar på IRA har EU-kommisjonen lagt frem Green Deal Industrial Plan. Planen skal styrke europeisk konkurranseevne og tiltrekke investeringer til Europa. Dette gjør EU blant annet ved å lempe på det strenge regelverket om offentlig støtte. Medlemsstatene gis et større handlingsrom for å gi statsstøtte til bedrifter som satser på grønn teknologi og industri. 

EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, skal møte Joe Biden personlig fredag denne uken, og IRA kommer til å stå på toppen av agendaen for de to lederne. EU ønsker tilpasninger i det amerikanske regelverket som skal gjøre det lettere for europeiske produkter å selge til det amerikanske markedet.

Vi har valgt å fokusere på garantier, lån, egenkapital og tilskudd, mens amerikanerne i større grad satser på skattekreditter.

Jan Christian Vestre
Næringsminister (Ap)
 

100 tiltak for grønt industriløft

– Vi har valgt å fokusere på garantier, lån, egenkapital og tilskudd, mens amerikanerne i større grad satser på skattekreditter, skriver Vestre i brevet. 

Han mener at det gis mye grønn støtte allerede. I veikart for grønt industriløft, som ble lansert før IRA, har regjeringen foreslått 100 tiltak som skal bidra til å øke investeringene i grønne verdikjeder og sikre at norske bedrifter kan ta del i dugnaden om å levere grønne løsninger som verden trenger. Vestre oppgir i brevet at: 

  • Et anslått behov for statlig risikoavlastning til grønt industriløft er på 60 milliarder kroner frem mot 2025.
  • Det er opprettet et tverrdepartementalt arbeid som skal se på muligheter og veivalg. 
  • Regjeringen har tett dialog med industrien og lytter til deres bekymringer.

Mye støtte er gitt allerede

Vestre opplyser i svaret at regjeringen frem til nå har gjort følgende:

  • Gitt nær 5 milliarder kroner i garantier, lån og tilskudd til batterisektoren. 
  • Gitt Enova økt bevilgning med 2 milliarder kroner. Enova støtter både bedrifter og privatpersoner for energi- og klimavennlige løsninger.
  • Satt av nær 4 milliarder kroner til CO2-håndteringsprosjekter.

Les også

Les også

 

Omtalte personer

Jan Christian Vestre

Helse- og omsorgsminister (Ap), nestleder, Arbeiderpartiet
Master i jus (Universitetet i Oslo 2017)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00