Debatt

Ane Breivik: Statnett-sjefen ble filleristet av egen statsråd. Men hun hadde helt rett

For billig strøm er dyrt for samfunnet. Strømstøtteordningen burde avvikles, skriver Unge Venstre-leder Ane Breivik.

Hilde Tonnes uttalelse om at strømstøtteordningen burde fases ut, vekket harnisk. Men faktum er at Statnett-sjefen har rett, mener Unge Venstre-leder Ane Breivik.
Hilde Tonnes uttalelse om at strømstøtteordningen burde fases ut, vekket harnisk. Men faktum er at Statnett-sjefen har rett, mener Unge Venstre-leder Ane Breivik.Foto: Skjermbilde fra Nettavisen
Ane Breivik
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Hilde Tonne er sikkert lei referanser til podkast-opptredenen hennes hos Stavrum og Eikeland. I løpet av episoden uttalte hun blant annet at strømstøtteordningen burde fases ut.

Det har vekket harnisk. Frps Marius Aron Nilssen anklaget Statnett-sjefen for historieforfalskning og ba energiministeren komme på banen. Rødts Sofie Marhaug anførte at det fremstod «uredelig, sleivete og privilegert». 

Energiminister Terje Aasland rykket omsider ut og uttalte at han er «sterkt uenig» i uttalelsene. Hva Aasland måtte være uenig i, er ikke helt klart. Statnett-sjefen hadde nemlig helt rett. 

Hva Aasland måtte være uenig i, er ikke helt klart.

Ane Breivik
Leder, Unge Venstre

Det koster med billig strøm

Jo høyere strømstøtten har vært, jo mindre strøm har blitt spart. 

At staten fortsatt kompenserer husholdninger for strømpriser, reflekterer dårlig at strøm i seg selv er en knapp ressurs. Det gir få incentiver til strømsparing, og det gjør energieffektivisering mindre attraktivt. 

For oss som samfunn koster ordningen langt mer enn de mange milliardene som den representerer på statsbudsjettet. Vi risikerer nemlig å bremse den grønne omstillingen. 

Les også

Dårlig sosialt virkemiddel

I løpet av 2024 kommer staten til å betale om lag 9,75 milliarder kroner i strømstønad. Ser vi bort fra beløpet i seg selv, som langt overstiger en rekke sosialhjelpstiltak på statsbudsjettet, innebærer støtten i seg selv en dårlig fordelingsordning. 

Strømstøtten er et lite egnet virkemiddel til å bedrive sosial omfordeling. Sånt har vi bedre mekanismer til, som bostøtten og barnetrygden. Ordningen burde helst blitt faset ut for lengst. Og det er inderlig godt at noen endelig sier det. 

Strømstøtten er et lite egnet virkemiddel til å bedrive sosial omfordeling.

Ane Breivik
Leder, Unge Venstre

Enkelte har gitt uttrykk for at Statnett-sjefens millionlønn burde diskvalifisere henne fra å mene noe om «hva vanlige folk burde få eller ikke». Men det er ikke først og fremst vanlige folk som drar nytte av strømstøtteordningen. De som tjener mest, er nemlig de som får mest igjen på strømstøtten. Statnett-sjefen er faktisk nærmere å være negativt berørt dersom ordningen endres, enn de av oss med middels eller lave inntekter.

Fagre løfter

I norsk klima- og energidebatt er det skjønn forening rundt en hellig treenighet: Alle politikere vil kutte i klimagassutslipp, sikre rikelig tilgang på billig strøm og skåne naturen på én og samme gang. 

Samtlige av disse er ikke mulige å gjennomføre samtidig. Det sier seg selv. 

Utbygging av natur er i mange tilfeller prisen vi må betale for å nå klimamålene våre.

Ane Breivik
Leder, Unge Venstre

Skal vi kutte klimagassutslippene og samtidig sikre billig strøm til bedrifter og forbrukere, så må vi bygge ut mer fornybar energi. Utbygging av natur er i mange tilfeller prisen vi må betale for å nå klimamålene våre og sikre grønn industri fremover.

Det vil bety flere vindturbiner i uberørt natur. Kanskje flere elver lagt i rør. Det er på ingen måte en enkel avveining. Men det er like fullt et valg som må tas. 

Her bærer politikerne et særlig ansvar for å kommunisere hva de velger. Velger de billig strøm fremfor alt, kan vi risikere at klimamålene våre blir skadelidende. 

Omtalte personer

Hilde Tonne

Konsernsjef, Statnett SF
sivilingeniør (Norges tekniske høgskole, RWTH Aachen)

Terje Aasland

Energiminister (Ap)
Fagbrev energimontør (1986)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

Altinget logo
Oslo | København | Stockholm | Brussel
Politikk har aldri vært viktigere
AdresseAkersgata 320180 OsloBesøksadresseGrensen 150180 OsloOrg.nr. 928934977[email protected]
Sjefredaktør og ansvarlig utgiver:Veslemøy ØstremCFOAnders JørningKommersiell direktør:Marius ZachariasenAdministrerende direktørChristoph NørgaardStyreleder og utgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024