Arne Bård Dalhaug vil ha forsvarsspørsmål på agendaen i høstens valgkamp
Den pensjonerte generalløytnant Arne Bård Dalhaug er valgt til ny president i Norges Forsvarsforening. – Vi skal påvirke at langtidsplanen ikke blir for fjern fra det Forsvarksommisjonen og forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener er nødvendig for å trygge Norges sikkerhet, sier Dalhaug til Altinget.
Christina Guldstad
Nisjeredaktør (permisjon)Norges Forsvarsforening (NFF) ønsker gjennom sitt arbeid å bidra til at landets trygghet, frihet, demokrati, uavhengighet og fred ivaretas gjennom et godt militært forsvar. Foreningen er opptatt av totalberedskap.
– Underfinansiert
Den nyvalgte presidenten Arne Bård Dalhaug er, i tråd med foreningens målsetting, opptatt av å spre forståelse og forsvarsevne gjennom debatt og kunnskap.
– Det er en gammel og ærverdig forening, som tradisjonelt sett har vært opptatt av å styrke Norges forsvar gjennom å styrke forsvarsviljen og skape forståelse for nødvendigheten av bevilgninger til Forsvaret, sier Dalhaug.
Han mener det siste ble enklere etter 24. februar i fjor.
– Men alle områder i Norge er underfinansiert i forhold til sikkerhet, og har vært det lenge.
- 1985–1987: Instruktør ved Krigsskolen
- 1988–1989: Stipendiat ved Norsk utenrikspolitisk institutt
- 1993–1994: Instruktør ved Hærens stabsskole
- 1995–1997: Bataljonssjef ved Brigaden i Nord-Norge
- 1997–1999: Sjef for Skjold garnison
- 2000–2003: Sjef for Operasjons- og driftsavdelingen i Forsvarets overkommando
- 2003–2005: Leder ved Avdeling for forsvarspolitikk og langtidsplanlegging i Forsvarsdepartementet
- 2005–2008: Sjef for Forsvarsstaben, etterfulgte generalløytnant Svein-Ivar Hansen
- 2008: Sjef for Militærmisjonen i Brussel
- 2011–2014: Sjef for NATO Defense College, Roma
- 2016–2018: Sivil observatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa i de russisk-okkuperte områdene i Donbas-regionen i Ukraina
- Dalhaugs utdannelse omfatter blant annet Krigsskolen, Hærens stabsskole, cand. mag. (1983). Han har også utdannelse fra US Army Command and General Staff College (stabsskole) og fra US Army War College (militær høyskole)
- I 2005 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden
– Sommerdvale og lokalvalg
Tilbake til 1886 i den tiden da Norges hovedstad lød navnet Kristiania ble Norges Forsvarsforening stiftet. På den tiden var Norge fortsatt i union med Sverige, men hadde eget storting og egne statsråder. Foreningen trekker frem hvordan forsvarsdebatten på den tiden handlet om trusselen kom fra Russland eller Sverige. Foreningens medlemmer ville da som nå utfordre politikerne i regjering og storting.
Veien frem mot forsvarssektorens langtidsplan er det som opptar den nyvalgte presidenten mest.
Forsvarsspørsmål må på dagsordenen i den kommunale valgkampen.
Arne Bård Dalhaug
President, Norges Forsvarsforening
– Akkurat nå er det oppmerksomhet på Forsvaret, men så går vi inn i en sommerdvale og så er det valgkamp lokalt. Det er en fare for at oppmerksomheten rundt langtidsplanen vil dale, sier Dalhaug og understreker:
– Forsvarsspørsmål må på dagsordenen i den kommunale valgkampen.
– Norske kommuner blir berørt
Han mener mange av kommunene og regionene i landet vil bli berørt av utviklingen i Forsvaret og finsk og svensk natomedlemskap.
– Vi har tradisjonelt tenkt på oss selv som en frontstat i Nato, men nå er vi også i ferd med å bli et transittområde. Kysten fra Trøndelag og oppover til Troms vil bli mottaksområder for Nato i Norden. Vi trenger derfor infrastruktur for å kunne flytte styrker inn i Sverige og Finland, dersom det blir nødvendig, sier Dalhaug og fortsetter:
Jeg pleier litt spøkefullt å si at alle politikere kommer fra et sted. Den lokale valgkampen og kommunevalget er en mulighet til å aktualisere forsvarsspørsmål.
Arne Bård Dalhaug
President, Norges Forsvarsforening
– Dette vil berøre mange kommuner, særlig i Nord-Norge. Jeg pleier litt spøkefullt å si at alle politikere kommer fra et sted. Den lokale valgkampen og kommunevalget er en mulighet til å aktualisere forsvarsspørsmål. Mange fremtidige investeringer i Forsvaret innebærer også å utbedre infrastruktur.
– Det trengs mer penger
Dalhaug understreker at Forsvarsforeningen i sitt arbeid fremover ønsker å bidra til at anbefalingene fra Forsvarskommisjonen og Totalberedskapskommisjonen, forsvarssjefens fagmilitære råd og NSMs sikkerhetsfaglig råd kommer med inn i langtidsplanen for forsvarssektoren.
– Det trengs mer penger til Forsvaret og til norsk sikkerhet generelt. Det er derfor behov for en realistisk og dyster beskrivelse av omverden. Vi kan ikke snakke om sol og fint vær, og samtidig si at vi trenger mye mer penger til investeringer i Forsvaret, sier foreningens leder og legger til:
Det virker som alvoret i den sikkerhetspolitiske situasjonen ikke er sunket ordentlig inn hos politikerne og befolkningen generelt her i landet.
Arne Bård Dalhaug
President, Norges Forsvarsforening
– Nå når vi skal ruste oss opp til å faktisk ha et forsvar som gjør at vi beholder friheten, så er det påfallende at den politiske retorikken her i landet ligger etter andre land. Det virker som alvoret i den sikkerhetspolitiske situasjonen ikke er sunket ordentlig inn hos politikerne og befolkningen generelt her i landet. Forsvarsdiskusjonene og bevilgninger går raskere i andre land.
– Får ikke applaus
Han mener det er altfor passivt av regjeringen å vente til 2026 med å nå Natos 2-prosent mål.
– Da er det gått fire år siden Putin angrep Ukraina, så det er helt klart et behov for å gjøre noe før. Forsvarsinvesteringer må komme allerede i 2024-budsjettet. Både forsvarskommisjonen og forsvarssjefen har skissert økonomiske behov som ligger over 2-prosentmålet, sier Dalhaug.
– 2-prosentmålet er kun bunnplanken og ikke noe vi skal strekke oss mot. Det var Natos generalsekretær Jens Stoltenberg tydelig på da han var i Oslo. Dette er et minimum som alle forventer og ikke noe du lenger får applaus for å nå, legger han til.
– Manglende entusiasme
Dalhaug er spent på hvordan økonomien skal komme på plass i langtidsplanen.
– Politikerne må komme til enighet om de økonomiske prioriteringene. Jeg føler ikke at det er den aller største entusiasmen i regjeringen for å starte arbeidet med å styrke norsk sikkerhet. Det virker som det er en avventende holdning, sier han og fortsetter:
– Jeg er bekymret for viljen til å la de økonomiske anbefalingene fra Forsvarskommisjonen og forsvarssjefen gjenspeile seg i langtidsplanen fra regjeringen.
Jeg føler ikke at det er den aller største entusiasmen i regjeringen for å starte arbeidet med å styrke norsk sikkerhet. Det virker som det er en avventende holdning.
Arne Bård Dalhaug
President, Norges Forsvarsforening
Satser på lokallagene
Derfor er Dalhaug opptatt av å styrke lokallagene til NFF.
– Vi har et landsdekkende lokallagssystem som har god kontakt med politikere på kommunalt og regionalt nivå. Derfor har vi starten med å utdanne de lokale lederne våre slik at de får mulighet til å bearbeide politikere over hele landet, sier han og legger til:
– Men skal dette skje på en effektiv måte, må vi gjøre kunnskapen om forsvarsspørsmål kjent ute blant våre medlemmer. Dette er ferskvare.
Vi skal påvirke at langtidsplanen ikke blir for fjern fra det Forsvarskommisjonen og forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener er nødvendig for å trygge Norges sikkerhet.
Arne Bård Dalhaug
President, Norges Forsvarsforening
– Hva blir den viktigste jobben for deg som leder?
– I første omgang å få på plass et system for å regelmessig oppdatere og utdanne lokallagene så de kan virke mer effektivt, sier Dalhaug og understreker:
– Vi skal påvirke at langtidsplanen ikke blir for fjern fra det Forsvarskommisjonen og forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener er nødvendig for å trygge Norges sikkerhet.
Ønsker å rekruttere kvinner
Utover dette, trekker Dalhaug frem at det viktigste foreningen kom frem til på landsmøtet var en ny rekrutteringspolitikk.
– Vi vil intensivere arbeidet med å få inn flere kvinnelige medlemmer. Vi har en del veldig flinke kvinnelige medlemmer, men vi trenger flere, sier Dalhaug.
– Et av forslagene for å få til dette, er å fokusere rekrutteringsinnsatsen mot folk som er fra 40 år og oppover. Vi skal fortsatt forsøke å rekruttere yngre, men tror det er enklere å få tak i dem som er fra 40 og opp, legger han til.
Dalhaug uttrykker også stor begeistring for det nye presidentskapet som ble valgt.
– Vi fikk en fin blanding av begge kjønn og visepresidenten er ung og yrkesaktiv i Forsvaret. Så vi har god spredning på kompetanse fra veldig mange områder, også politisk hold, sier han.
- Arne Bård Dalhaug, genlt (p), president, ny
- Carl Waldemar Wilhelmsen, major, Luftforsvaret, visepresident, ny som visepresident
- Georg Groven, leder Stavanger og omegn FF
- Rune Jakobsen, genlt (p), tidligere Sjef Hæren og Forsvarets operative hovedkvarter
- Jan Fr. Mack, leder Asker og Bærum FF
- Kari-Anne Opsal, ordfører Harstad (Ap), ny
- Connie Stien, kommandør, sjef Forsvarets sikkerhetsavdeling, ny
- Mona Stormoen (Hedemarken FF), Elsikkerhet Norge
- Terje Surdal (Sarpsborg FF), brannsjef, Forsvaret
- Liv Margareth Thorkelsen, Justis- og beredskapsdepartementet, hovedlærer FHS, ny