Flertall i uttalelseskomiteen i Rødt er mot å sende våpen til Ukraina

På Stortinget sier fem av åtte i Rødts partigruppe ja til å sende våpen til Ukraina, men et flertallet i uttalelseskomiteen, som forbereder forslaget til landsmøtet, sier nei til norske våpenforsendelser til Ukraina, erfarer Altinget.

En ukrainsk soldat forbereder en polsk howitzer ved fronten i Donetsk regionen. Denne uken har flere land meldt om nye tunge våpen til Ukraina. Men i partiet Rødt er de fortsatt motstandere av at Norge skal sende våpen. 
En ukrainsk soldat forbereder en polsk howitzer ved fronten i Donetsk regionen. Denne uken har flere land meldt om nye tunge våpen til Ukraina. Men i partiet Rødt er de fortsatt motstandere av at Norge skal sende våpen. Foto: Oleksandr Ratushniak/REUTERS/NTB
Lara Rashid

Da krigen i Ukraina brøt ut, vedtok sentralstyret i Rødt at de ikke skulle sende våpen til Ukraina. Argumentet da var at våpenhjelp kunne øke faren for en storkrig i Europa, samt faren for å bli en medkriger-stat. Dermed var Rødt det eneste partiet på Stortinget som sa nei til å sende våpen.

De siste ukene har debatten for alvor blusset opp igjen, blant annet via Dagsnytt 18 og Debatten på NRK, og i Klassekampens debattspalter. Onsdag ble det kjent at flertallet av Rødts stortingsgruppe har snudd. Fem av åtte er for, to av dem har ikke bestemte seg eller vil ikke uttale seg, mens én fortsatt er mot å sende norske våpen til Ukraina. 

Saken er nå behandlet i landsmøteforberedende komiteen som jobber med uttalelser som skal opp på landsmøtet i april.

Altinget logoLøvebakken
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om løvebakken samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00