Mehl advarer mot hybride virkemidler: Strømmen kan bli borte fra husstander

Justisministeren sier til Altinget at hybride virkemidler har opptatt henne i årevis.

Justisminister Emilie Mehl (Sp) har strammet inn ytterligere for russiske turisters mulighet til å reise til Norge.
Justisminister Emilie Mehl (Sp) har strammet inn ytterligere for russiske turisters mulighet til å reise til Norge.Foto: Heiko Junge / NTB
Frode Andresen

Onsdag kunngjorde Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de sammen med Etterretningstjenesten vurderer at sabotasjetrusselen mot aktører som er involvert i norske våpenleveranser til Ukraina nå er skjerpet.

Dette skjer etter at det har blitt pågrepet personer som skal ha vært involvert i forberedelser til sabotasje mot vestlige våpenleveranser i både Polen og Tyskland. I tillegg har det blitt meldt om mulig sabotasje i form av brannstifting i Storbritannia, og togavsporinger i Sverige.

Nå sier justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp) at hybride virkemidler er noe som har opptatt henne i årevis.

– Jeg var jo saksordfører i Bergen Engines-saken våren 2021, rett før jeg gikk fra Stortinget til regjeringen. Det var jo et klassisk eksempel på hvordan økonomiske virkemidler kan brukes til å skaffe seg innflytelse i Norge, sier Mehl til Altinget.

Bergen Engines-saken handler om at daværende eier, Rolls-Royce, ville selge bedriften til et russisk selskap. Blant annet produserte Bergen Engines forsvarsmateriell for Sjøforsvaret. Etter sterkt press fra Mehl og Stortinget ble imidlertid salget stanset av sikkerhetsmessige årsaker.

– Så dette er en problemstilling som har engasjert meg lenge, og så har det blitt aktualisert enda mer etter at krigen i Ukraina brøt ut.

Her fra da Utenriks- og forsvarskomiteen avga sin innstilling i Bergen Engines-saken. Emilie Mehl, nå justisminister, står bak, mens Jette Christensen, nå tilknyttet Altinget, står ved mikrofonen.
Her fra da Utenriks- og forsvarskomiteen avga sin innstilling i Bergen Engines-saken. Emilie Mehl, nå justisminister, står bak, mens Jette Christensen, nå tilknyttet Altinget, står ved mikrofonen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Strammer inn for russiske turister

Mehl minner om at regjeringen la frem en stortingsmelding om nasjonal kontroll og digital motstandskraft høsten 2022, samt sørget for at Equinor ble underlagt sikkerhetsloven.

– Sp/Ap-regjeringen har jobbet systematisk med å kartlegge våre grunnleggende nasjonale funksjoner, våre sårbarheter og hvordan vi kan tette dette i alle sektorer. For det er der hybride virkemidler er så utfordrende, sier Mehl og fortsetter:

– Det er ikke én konkret ting, det er ofte subtilt og det kan ramme mange forskjellige ting: En kommunes datasystem, jernbanenettet vårt eller at strømmen blir borte fra husstander og skaper uro og fortvilelse på den måten. Så dette er en stor problemstilling.

Torsdag kunngjorde justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp) at regjeringen strammer ytterligere inn for russiske borgeres mulighet til å reise til Norge. Endringen innebærer at politiet fremover kan bortvise russiske turister.

– Vi ønsker ikke å være transittland eller vertsland for russisk turisme. Det er en del av sanksjonene og reaksjonene våre mot den grusomme krigen som foregår i Ukraina. Vi mener at det er riktig å stramme inn ytterligere nå, før sommeren, sier Mehl og legger til:

– Vi har et lavt antall ankomster fordi vi gjorde en innstramming i visumregelverket i fjor, som gjorde at det er få russiske turister som får visum. Men likevel ser vi grunn til å skjerpe det inn enda mer.

Finske grensevakter voktet grenseovergangen mot Russland i desember.
Finske grensevakter voktet grenseovergangen mot Russland i desember. Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / NTB

Russlands hybride virkemidler

Den siste tiden har særlig Finland og Baltikum vært utsatt for Russlands arsenal av hybride virkemidler.

Nylig la Russlands forsvarsdepartement ut et dokument hvor det ble foreslått å flytte den maritime grensen mot Finland i Østersjøen, før det kort tid etter ble fjernet igjen.

Mens natt til torsdag skal russiske grensevakter ha fjernet en rekke lysbøyer fra den estiske siden av grenseelven Narva som renner mellom Estland og Russland.

I tillegg har Finland og Estland over tid blitt utsatt for flyktningstrømmer fra Russland.

– Finland har stått i en krevende situasjon den siste tiden, med det som de opplever som styrt migrasjon fra Russland mot de finske grenseovergangene. Jeg har tett kontakt med den finske regjeringen om den problemstillingen, og vi har vært opptatt av å støtte dem i at styrt migrasjon og grenseutfordringer er noe vi må ta på største alvor, sier Mehl.

Justisministeren sier at det som skjer i Finland, må vi også være forberedt på at kan skje i Norge.

– Vi ser ikke antydninger til at det er flyktningstrømmer på vei mot Storskog nå, men dette er noe vi følger med på. Siden krigens begynnelse har vi sagt at vi står klare til å stenge grensen helt, hvis det blir nødvendig, sier justisministeren og legger til:

– Vi vil ikke akseptere en eventuell situasjon med instrumentalisering av migranter, som blir pushet på Norge. Da står vi klare til å innføre umiddelbare tiltak for å stanse det.

 

Les også

Omtalte personer

Emilie Enger Mehl

Justis- og beredskapsminister (Sp), stortingsrepresentant
master, rettsvitenskap (Universitetet i Oslo, 2017)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00