Norge rekker ikke EUs fornybar-frist
EUs energikommisær Kadri Simson satte før sommeren 13. august som frist for å innføre fornybardirektivet i Norge. Den fristen rekker vi ikke, bekrefter regjeringen til Klassekampen.
Eira Lie Jor
Nyhetssjef«Jeg kan slå fast at fornybardirektivet av 2018 ikke vil bli implementert innen 13. august, ettersom spørsmålet om innlemmelse også skal behandles av Stortinget i tråd med ordinære prosesser. Stortinget er nå stengt for sommeren», skriver statssekretær Astrid Bergmål fra Arbeiderpartiet i en e-post til Klassekampen.
EUs energikommisær Kadri Simson sendte i mars brev til Norge - og ba om svar angående implementeringen av EUs fornybardirektiv innen 13. mai og implementering innen 13. august. Hun fikk i mai svar fra Terje Aasland, med forsikringer om at Norge jobber med saken.
– I brevet til energikommisæren har jeg meddelt at vi har trappet opp gjennomgangen av direktivet og arbeider sammen med våre EØS/EFTA-partnere med å lage et utkast til EØS-vedtak. Samtidig er jeg opptatt av at vi tar oss tid til å gjøre grundige vurderinger av innholdet i og konsekvensene av regelverket for Norge før direktivet innlemmes i EØS, herunder behovet for eventuelle tilpasninger, sa Aasland til Altinget i mai.
Bergmål har ikke svart Klassekampen på når saken eventuelt skal behandles i Stortinget. Den nye sesjonen starter i begynnelsen av oktober.
EUs fornybardirektiv er ett av fire direktiver i EUs fjerde energimarkedspakke. Det er denne pakken EUs energikommissær Kadri Simson har økt presset på Norge for å innføre. I mars fløy hun helikopter over Norge med klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) med sitt budskap til ham om at Norge nå må ta inn pakken, ellers får det konsekvenser.
De viktigste grepene i fornybardirektivet er verktøy for å sikre raskere utbygging av fornybar energi, regler for statsstøtte og raskere konsesjonsprosesser, i tillegg til utpeking av områder hvor tempoet må opp.
Direktivet har ført til debatt her hjemme, hvor Rødt har ment at innføring av direktivet ville komme på kant med kommunenes rett til å bestemme over egen kraftutbygging.
I NVEs høringssvar om direktivet, skriver de blant annet at direktivet krever en «stor endring i konsesjonsbehandling» og peker på at dagens regler for behandling er på plass for å «sikre demokratiske prosesser og faglige vurderinger». Statnett og Fornybar Energi er på sin side positive.
Statnett og Fornybar Energi har på sin side vært positive til innlemming.